Když se sejde Němcová s Pekarovou, padají perly

politika

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) byla hostem v podcastu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), kde se obě dámy věnovaly nejprve válce na Ukrajině. A perly padaly...

Když se sejde Němcová s Pekarovou, padají perly
Miroslava Němcová, senátorka ODS
25. listopadu 2022 - 11:03

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) prohlásila, že jediný možný konec války na Ukrajině je odchod všech ruských okupantů do posledního muže a obnova Ukrajiny v celém území včetně Krymu. 

„Rusovi se neustupuje, čeští občané by o tom měli vědět svoje,“ uvedla Němcová.

Němcová se také vyjádřila k nadcházejícím se prezidentským volbám, ve kterých prý udělá vše pro to, aby se prezidentem nestal Andrej Babiš.

Němcová byla hostem v podcastu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) nazvaném Oko na punčoše, kde se obě dámy věnovaly nejprve válce na Ukrajině. Pekarová Adamová zavzpomínala, že Němcová jí už krátce po invazi Ruska na Ukrajinu říkala, že kvůli tomu špatně spí, že je to pro ni velmi bolestivé a silné téma, nad kterým neustále přemýšlí. A to se podle Němcové nezměnilo ani s odstupem devíti měsíců. 

„Neřekla bych, že se to zlepšilo v tom smyslu, že bych si na tu situaci zvykla. A je to vlastně dobře, protože já jsem se bála, že po takhle dlouhé době už k tomu budou lidé lhostejní, k těm informacím o zničených nemocnicích nebo masakrech. Pořád ta koncentrace na to zlo je pro mě stejně vážná a ten zásah do našich životů je extrémní a přetrvává a ta válka na nás ještě bude mít dosah, protože je kousek od nás,“ uvedla Němcová.

„Je to velké zlo 21. století, které nějak spalo od začátku 90. let, ale teď se nám ukázalo zase v plné síle. Snažím se otužovat mysl a věřím, že to bude optimistický konec a i vzhledem k tomu, jak srdnatě si Ukrajina počíná, jsem o tom opravdu přesvědčená,“ prohlásila dále Němcová.


Pekarovou Adamovou zajímalo, jak si vlastně Němcová představuje konec války, a upozornila, že někteří lidé volají po ukončení bojů a podpory ze strany Západu, která podle nich válku jen prodlužuje.

„Rusovi se neustupuje, čeští občané by o tom měli vědět svoje. Já jsem pamětník, jak v roce 1968 k nám proudily tisícovky tanků a dvacet let tady byly a jedna generace byla kvůli tomu ztracenou generací. Konec války bude ve chvíli, kdy Rusko vypadne z Ukrajiny, jak poznamenal nový britský premiér Rishi Sunak. A já bych to viděla stejně,“ prohlásila Němcová s tím, že pak nastane další velmi složitá situace, a to je obnova Ukrajiny.

„Já také tvrdím, že jediný možný výsledek konce války je vítězství Ukrajiny, a to v celém jejím území včetně Krymu, až ukrajinské území opustí poslední okupační voják,“ přidala se Pekarová Adamová.

„S tím naprosto souhlasím a je tu opět reminiscence na počátek 90. let, kdy jsme si definitivně oddychli až ve chvíli, kdy z našeho území zmizel poslední sovětský tank,“ souhlasila Němcová.

Šéfka Sněmovny zavzpomínala, že se v minulosti při oslavách 17. listopadu bavila s Michaelem Kocábem, který byl tehdy u toho, když poslední voják naši zemi opouštěl. 

„My jsme se vlastně shodli, že je škoda, že si připomínáme, kdy sem sovětské tanky přijely, ale už si nepřipomínáme, kdy odjely,“ řekla se smíchem a dodala, že chce ve Sněmovně prosadit, aby 21. červen byl pamětním dnem.

Němcová poté na dotaz současné šéfky Sněmovny zavzpomínala na dobu, kdy byla ona sama v čele Sněmovny. 

„Nechci teď úplně říci, že za nás to bylo lepší nebo že bychom to lépe uměli, ale v současnosti je ta atmosféra mezi poslanci opravdu špatná. Na druhou stranu právě ve Sněmovně se musejí odehrávat ty názorové střety, to je přirozené a vidíme i v jiných vyspělých demokraciích, že tam dochází k větším incidentům,“ řekla Němcová.

Také jsme psali:

„Ale nyní je to asi složitější, protože dříve byla alespoň snaha dosáhnout nějakého výstupu, nezablokovat tu Sněmovnu. Teď mám pocit, že cílem je jenom zablokovat Sněmovnu a nehnout se z místa a využívá se k tomu všech nástrojů, které jsou. Ty nástroje já respektuji, pamatuji se třeba na schvalování církevních restitucí, což byl obrovský boj a to jednání trvalo tři dny. Ale pořád tam většinově byla snaha se k něčemu dobrat, a to mi dnes chybí, je to bez respektu k veřejnosti a je to čirá snaha těch, kteří prohráli ve volbách, neumožnit vládnout vítězům voleb,“ prohlásila Němcová dále k současné opozici.

Senátorka se vyjádřila také k prezidentským volbám, kde prý zatím nemá vybráno, koho bude volit. 

„Nemám vybráno, ale jednoznačně vím, že udělám všechno pro to, aby nemohl být příštím prezidentem Andrej Babiš. A to ze všech důvodů, které jsou už léta přetřásány a všichni je dobře znají,“ řekla nekompromisně senátorka.

Také jsme psali:

„Jsem přesvědčená, že všichni lidé se stejným smýšlením jako my se musejí při druhém kole poučit z minulých voleb, kdy Miloš Zeman vyhrál i díky tomu, že se mnohým lidem nepozdával jeho protikandidát Jiří Drahoš, protože třeba nebyl přesvědčivý v debatách. Ale je potřeba zvolit člověka, který bude mít respekt v zahraničí a svou empatií a zkušeností bude působit na to, aby se obrušovaly hrany v české společnosti, ale samozřejmě nejsem bláhová, abych řekla, že nový prezident českou společnost zase spojí. Rozhodně by to ale neudělal Andrej Babiš,“ dodala Němcová.

A když už paní Mirka Němcová popsala všechny důvody, proč nevolit Andreje Babiše, tak zůstává otázka, zda-li mezi vyvolenými bude třeba generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalý tajný vojenský zpravodajec s krycím názvem "Pávek", který jak sám řekl, dělal vše pro to, aby mohl dělat práci, která ho bavila. Tedy být nasazován do týlu kapitalistických nepřátel se Sovětským svazem v srdci na věčné časy. I proto se dostal až na pozici šéfa oblastní KSČ a v životopise uváděl, jak mu sovětští přátelé za mlada vysvětili přínos okupace vojsk na našem území v roce 1968.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: repro ČT)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?