Ladislav Petráš: Žádný dvojí metr. Spravedlnost!

politika

Iniciativa „Dárek pro Putina“ je velmi aktivní. Výrazně se angažuje ve válce na Ukrajině. Prostřednictvím webu ukrajinské ambasády shromažďuje finance, za které nakupuje různý vojenský materiál, píše Ladislav Petráš v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Ladislav Petráš: Žádný dvojí metr. Spravedlnost!
Ladislav Petráš
3. prosince 2022 - 06:20

Zejména jsou to náboje, ruční zbraně, neprůstřelné vesty. Dokonce prý i drony, obrněné transportéry a také tank T-72. Je vidět, že ve sbírkách na tento vojenský materiál je tato organizace velmi úspěšná i přesto, že ekonomická situace občanů naší republiky se rapidně zhoršuje. Jen doufám, že na vývoz tohoto vojenského materiálu mají všechna potřebná opatření, protože naše bezpečnostní složky jsou bdělé při jakékoliv „proruské“ rétorice, natož potom k manipulaci a vývozu vojenského materiálu.

Mě však zaujala jiná akce této iniciativy, která si s lehkou nadsázkou a humorem říká „Dárek pro Putina“. Údajně více, jak deset tisíc našich občanů podepsalo jejich petici. V této petici navrhují odpojit od dodávek plynu, elektrické energie a vody všechny budovy v ČR vlastněné RF. Je to reakce na ničení ukrajinské infrastruktury armádou RF, které se dotýká nejen ukrajinských ozbrojených sil, ale také civilního obyvatelstva. „Žádáme příslušné státní a soukromé distributory energií, aby dali ruským diplomatům ochutnat jejich vlastní medicínu," stojí v popisu petice. Autoři se odvolávají na vyšší mravní princip.

Výzva sice cílí na české budovy ve vlastnictví ruského státu, ale zdůrazňuje především odpojení ambasád. Ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že o dodávkách energií nerozhoduje a nemá na ně vliv. „To je v gesci energetických společností," řekla mluvčí ministerstva Mariana Wernerová. Právě na energetické společnosti a distributory chce iniciativa apelovat, jakmile sežene dostatek podpisů.

Ano, souhlasím s tím, že vyšší princip mravní by měl být dodržován a prosazován za všech okolností všemi, kdo mají ponětí o spravedlnosti, objektivnosti a zásadovosti. Prostě a jednoduše, pokud má být jakékoliv prohlášení věrohodné, musí se používat pro posuzování skutků „stejný metr“. V opačném případě se jedná o účelové, falešné, nevěrohodné prohlášení, které diskredituje nejen vlastní myšlenku, ale především ty, kteří tento dvojí metr účelově používají. Ale také ty, kteří se k danému problému vyjadřují. V tomto případu tím míním především naše Ministerstvo zahraničních věcí.



V čem je problém? Jaký je rozdíl v činnosti takové „mírové“ organizace, jako je NATO a RF ve válce na Ukrajině? Mám na mysli nezákonnou válku některých členských států NATO proti Jugoslávii v roce 1999 (včetně ČR, která byla členem NATO pouhých několik dnů a již se poskytnutím svého vzdušného prostoru agresorům podílela na této válce).

„Skutečnost, že světla zhasla na 70 procentech území země, ukazuje, že NATO má nyní prst na vypínači,“ sdělil médiím tehdejší tiskový mluvčí NATO Jamie Shea poté, co aliance započala začátkem května roku 1999 provádět masivní letecké údery na jugoslávskou elektrickou infrastrukturu. „Válečná letadla NATO v neděli zasáhla již tak ochromenou jugoslávskou elektrickou síť, takže miliony lidí zůstaly bez proudu a zemi hrozí nedostatek vody. V neděli byly již druhou noc po sobě miliony obyvatel bez proudu, protože NATO pokračovalo v těžkém bombardování dodávek elektřiny. V neděli pozdě večer zasáhla aliance elektrárnu v Kostolaci východně od Bělehradu a nejméně dvě další zařízení, čímž zcela přerušila dodávky energie do Novi Sad a Niše, dvou největších měst po Bělehradu,“ napsal 24. května 1999 tedy přesně jeden den před uskutečněním tiskové konference Jamieaho Shea, deník Associated Press.


Této nezákonné války proti Jugoslávii se zúčastnily následující státy: USA, Velká Británie, Francie, Itálie, SRN, Holandsko, Belgie, Kanada, Turecko, Španělsko, Dánsko, Portugalsko, Norsko a ČR. V zájmu objektivity a spravedlnosti by iniciativa „Dárek pro Putina“ měla svůj požadavek upravit následovně: „Žádáme příslušné státní a soukromé distributory energií, aby dali diplomatům příslušných zemí – účastníkům agrese proti Jugoslávii z roku 1999 a RF za válku proti Ukrajině v roce 2022 - ochutnat jejich vlastní medicínu". Pokud to členové této iniciativy neudělají, je jejich akce jen pokrytectvím, demagogií a v souladu se současnou terminologií používanou v našich masmédiích desinformačním aktem.    

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?