Ministr Válek to pěkně schytal. Schillerová v ráži

politika

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vyzvala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby kvůli nedostatku léků, včetně těch pro malé děti na horečku, předal ministerské křeslo někomu schopnějšímu.

Ministr Válek to pěkně schytal. Schillerová v ráži
Vlastimil Válek
26. března 2023 - 13:05

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) tepe šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) za to, že se Česko potýká s výpadky některých léků. 

„Až díky neschopnosti pana Válka si člověk uvědomí, jak tenká je hranice mezi moderní společností a středověkem,“ napsala Schillerová na svém facebookovém profilu. A kritizuje, že nad ním drží ochrannou ruku premiér Petr Fiala (ODS), jemuž vyčítá pozdní reakci na vysoké ceny potravin.

Kvůli nedostatku léků, včetně těch pro malé děti na horečku, Schillerová vyzývá Válka, aby ministerské křeslo předal někomu schopnějšímu. 

„Já bych panu ministrovi radila, aby svou funkci, na které závisí lidské životy po celé zemi, předal někomu kompetentnímu. Někomu, kdo to nebude brát jako žert a trafiku za stranické zásluhy,“ uvedla dále Schillerová na svém facebookovém profilu s tím, že Válek podle ní není s to najít řešení této situace.

„Někteří z vás museli děti v horečkách balit do mokrých prostěradel, když nebyl několik měsíců nurofen. Ministr zdravotnictví Válek vám tehdy radil z obrazovky, ať si obvoláte 100 lékáren, že určitě někde nějaký sirup najdete. Děsím se, co nám začne radit teď, když zoufale chybí penicilin. Natrhat si oregano, šalvěj, nebo namačkat česnek?“ zeptala se Alena Schillerová.


„Až díky neschopnosti pana Válka si člověk uvědomí, jak tenká je hranice mezi moderní společností a středověkem. Všichni máme v paměti scény z historických filmů, v nichž rodiče bezmocně koukají na své dítě bojující s chorobou a jediné, co mohou dělat, je modlit se, aby to zvládlo. Tak vypadá svět, ve kterém neexistují základní léky,“ dodala s tím, že penicilin, který chybí v lékárnách i nemocnicích, je naprostý základ.

V kontextu toho také varovala, jaké negativní následky nedostatek léku může znamenat. 

„Byli bychom bláhoví, čekat od pana Válka lepší reakci než na podzim, kdy chyběl nurofen. Dál to celé zlehčuje a vymlouvá se, zatímco naše děti se potýkají se spálou a angínou. Tyto nemoci, pokud se neléčí, jak mají, mohou způsobit zánět srdce, kostí nebo revmatickou horečku. Už je to tak špatné, že doktoři radši předepíší tři různé léky v naději, že rodič alespoň jeden z nich sežene. Samozřejmě, že to mohou být léky ne úplně vhodné, podávané ze zoufalství. Širokospektrální antibiotika mají nežádoucí účinky, a hlavně kvůli nim roste odolnost bakterií, což je největší noční můra doktorů na celém světě,“ pokračovala Schillerová.

Také jsme psali:

„Pana Válka v klidu nenecháme. Ani premiéra Fialu, který nad tímto zasloužilým straníkem TOPky drží ochrannou ruku na úkor nás a našich dětí,“ napsala dále.

Předsedovi vlády Petru Fialovi vyčítá, že zaspal s včasným řešením cen potravin. 

„Jsem ráda, že si konečně pan premiér všiml, že ceny potravin jsou vysoké, a zesílí kontroly jejich cen. Nebylo již načase?“ zareagovala Schillerová na Fialovo nové oznámení, že stát ve snaze sražení cen zesílí kontroly výrobců a prodejců potravin. Schillerová poukazuje na to, že některé z potravin jsou až dvakrát dražší než byly počátkem roku 2022.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 84%
transparent.gif transparent.gif
Ne 8%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 8%
transparent.gif transparent.gif