Největší společenská hrozba je vyvolávání strachu

politika

Spisovatel Tomáš Lukavec vyzpovídal ve svém pořadu Zákony bohatství moderátorku a publicistku Janu Bobošíkovou. Během rozhovoru zaznělo i to, co v české společnosti vnímá jako největší hrozbu. 

Největší společenská hrozba je vyvolávání strachu
Tomáš Lukavec, spisovatel
5. prosince 2022 - 11:03

Bobošíková mluvila nejen o médiích, které podle ní dnes jen šíří děs, ale také o strachu, který je silným nástrojem k ovládání lidí. Známá moderátorka také zmínila, že když se novinář snaží být objektivní, lépe vzdoruje případnému zastrašování.

Bobošíková se na začátku vysílání podělila o své pocity ze současné doby. To, co jí zneklidňuje nejvíce, jsou lidé žijící v každodenním strachu. 

„Tito lidé žijí každý den v obavách a velmi těžko se od těch strachů a obav osvobozují. To mě do jisté míry naplňuje smutkem. Jsem si vědoma, že spousta lidí se bojí budoucnosti, ocitají se ve velké nejistotě, jak v té duševní, tak zejména existenční,“ uvedla novinářka.

„Takže ta doba je svým způsobem velmi náročná,“ řekla s tím, že sama se ale strachem z budoucností necítí být pohlcená, a sice díky svému nastavení a jisté víře, kterou má. Divákům prozradila, co jí pomáhá „vyčistit si hlavu“ od politiky. Prý velmi ráda vaří, což je její koníček, a také si třeba ráda sama pro sebe zpívá. 

Je odvážné přinášet v současné době objektivní informace, dochází k zastrašování? Tak zněl dotaz jednoho z diváků na moderátorku pořadu Aby bylo jasno. 

„Vím, že dnes lidé přicházejí kvůli názorům o zaměstnání, a netušila jsem, že se něčeho takového dožiji. Pak chápu, že se lidé bojí. My se ale v Aby bylo jasno nebojíme, vždy zveřejňujeme ověřené informace Spoléháme na to, že vedle lidských soudů jsou i jiné soudy. A pokud budeme zveřejňovat fakta a nebudeme lhát, tak jsme v podstatě v bezpečí,“ dodala Bobošíková a vzápětí prozradila, co dnes vnímá jako největší společenskou hrozbu. 


„Jako největší společenskou hrozbu vnímám vyvolávání strachu. Všimněte si, jak obrovský strach byl vyvolán z covidu. Když se podíváte na covidová čísla dnes, tak nejsou přitom nijak významně lepší než před několika měsíci, ale situace je taková, jako kdyby covid v podstatě neexistoval,“ řekla moderátorka s tím, že i strach z covidu byl částečně vyvoláván uměle a podle ní se tak děje proto, aby společnost byla více pod kontrolou.

„A jestliže společnost žije ve strachu, potom je velmi snadno ovladatelná a nesmírně zranitelná. Navíc s vědomím a pocitem strachu se lidem strašně špatně žije,“ pokračovala Bobošíková s tím, že na současnou situaci se dívá i z perspektivy možné změny. 

„Svým způsobem je tato doba i příležitost, aby se lidé obrátili k filozofii, k víře, k bibli. Tedy tam, kde začnou hledat osvobození od toho šíleného svazujícího strachu Vidím to kolem sebe, že lidé jsou už tím strachem tak přesyceni, že už tomu strachu říkají ne, nechtějí v něm žít, nechtějí se s ním už ráno budit, mít antidepresiva, bát dál v těchto úzkostech. Začínají tu cestu k té svobodě od toho strachu hledat,“ prozradila dále Bobošíková.

Strach podle ní svazuje lidi projevit svůj potenciál, který je podle ní obrovský. Také si myslí, že v mnoha lidech je velmi dobrého, ale strach je podle ní jako poklice, a pak se nemohou projevit a mít radost z toho, co dělají. Šíření informací vzbuzujících strach ze strany médií jí přijde dnes mnohem intenzivnější, než tomu bylo v minulosti. 

„Víte, bohužel komerční média mají takové pravidlo, o kterém se příliš nemluví. Pakliže chcete něco prodat, tak můžete buďto bavit, nebo děsit. Dnes my jsme unavení všemi těmi reality show, a teď holt přišla asi doba, kdy lépe prodává děs. Roli zde ale hrají určité mezinárodní narativy (příběhy), které ovládnou i veřejnoprávní médium, pak se o odtud začnou linout informace, které vzbuzují dojem, že v podstatě žijeme v apokalypse, že buď shoříme v globálním oteplování, zničeni covidem, nebo budeme pohlceni Ruskem či vybombardováni jadernou bombou. Někdo to dělá s cílem vydělat peníze, a pak to někdo může pod vlivem všech těch informací i tak cítit,“ řekla dále Bobošíková.


„Na druhou stranu je v české společnosti mnoho lidí, kteří to tak necítí. Ale ti si nechávají ty klidné světy pro sebe a pro své rodiny, protože vědí, že když s tím klidem půjdou na veřejnost, tak budou okamžitě obrazně umláceni, ukřičeni, nálepkováni. Mnozí z těchto lidí, kteří mají, řekněme, svou vnitřní víru a vnitřní bohatý život a nebojí se, tak to v podstatě nemají ani zapotřebí,“ poznamenala dále moderátorka.

Věnovala se tématu setrvání v EU. Sama je prý hluboce přesvědčena, že se dožije dne, kdy se Evropská unie rozpadne. Každopádně by na to prý nechtěla čekat a byla bych ráda, kdyby Česká republika z Evropské unie vystoupila. 

„Jak vidíme na příkladu Británie, je to možné. A jak vidíme na příkladu historie, svazky vznikají a zanikají. Být v Evropské unii podle mě není norma, dokonce si myslím, že je to pro Českou republiku škodlivé a svazující,“ konstatovala závěrem Bobošíková. 

Také jsme psali:

Toxická je pro ni zejména Lisabonská smlouva, která do řady politických témat zavedla kvalifikovanou většinu, tzn. že právo veta zmizelo z mnoha míst rozhodování v EU.   

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif