Obrovské škody, chaos a hospodářský úpadek. Schillerová zuří

politika

Mimořádná schůze Sněmovny k důchodům a porážka opozice. Vláda chce zpomalit valorizaci, zpřísnit podmínky pro předčasný odchod do důchodu i nahradit současný systém mimořádných valorizací dočasnými přídavky. 

Obrovské škody, chaos a hospodářský úpadek. Schillerová zuří
Alena Schillerová (ANO)
9. června 2023 - 15:32

Ve Sněmovně bylo pořádně dusno, ale i přes velkou snahu opozičních poslanců se nakonec vládní stoosmičce podařilo svůj návrh prosadit. 

Poslanecká sněmovna v noci na pátek na mimořádné schůzi přes odpor opozice pustila dál vládní návrh na zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Po více než 13 hodinách místy bouřlivého jednání neprošel návrh na zamítnutí novely.

K hlasování se poslanci dostali v půl druhé v noci. Odmítli návrh Tomia Okamury (SPD) na zamítnutí novely zákona o důchodovém pojištění. Přikázali její projednání výboru pro sociální politiku, čímž návrh pustili do dalšího legislativního procesu.

Opozice projednávání změn v důchodovém systému brzdila. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluvil na půdě dolní komory Parlamentu přes tři hodiny.

"Chystáme obstrukční jednání. My nechceme, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu," vzkázal  předseda SPD Tomio Okamura. Spoustu kritických vystoupení předem avizovali i poslanci hnutí ANO. Podle vládního návrhu by lidé narození po roce 1965 měli jít do důchodu až po 65. roku života.


Andrej Babiš (ANO), který převzal slovo po Okamurovi, se chlubil tím, jak v době, kdy byl ministrem financí a následně premiérem, byly veřejné finance v pořádku. "V historii České republiky byl jen pětkrát přebytkový rozpočet, třikrát za ministra Kočárníka, jednou za mě, jednou za paní Schillerové," řekl Andrej Babiš. 

"Fialova vláda chce schválit zákony, které důchodce srazí do bídy," řekl na tiskové konferenci ve čtvrtek Okamura. "Pod kouřovou clonou, kterou nazývají důchodovou reformou, chtějí ožebračit současné i budoucí důchodce," řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která dále na jednání Sněmovny kritizovala ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS. 

"Jsem ochotna pochopit, že pan premiér je s ministrem financí Stanjurou kamarád," řekla dále s tím, že vedlejším produktem tohoto kamarádství budou obrovské škody, chaos a hospodářský úpadek. Schillerová zároveň vyzvala Stanjuru k rezignaci.

Důchody se pravidelně valorizují od ledna. Nyní se zvyšují o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by podle vládního návrhu měly růst stejně jako před rokem 2018, tedy o růst cen a třetinu reálných mezd.

Také jsme psali:

Předčasný důchod by měl být podle novely zákona možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. A je potřeba pracovat a platit odvody aspoň 40 let. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 100%
transparent.gif transparent.gif
Ne 0%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 0%
transparent.gif transparent.gif