Okamura: Odmítáme stát se bezprávnými nevolníky

politika

Předseda SPD Tomio Okamura vyjádřil velké znepokojení, neboť nám podle jeho názoru hrozí konec zbytků suverenity národních států a konec demokracie.

Okamura: Odmítáme stát se bezprávnými nevolníky
Tomio Okamura (SPD)
3. října 2022 - 11:04

Tomio Okamura se rozepsal o postojích Evropské unie, které ho vážně znepokojují. Podle Okamury chce  Německo společně s EU zlikvidovat demokracii a suverenitu národních států. Jak podotkl, SPD odmítá, abychom se stali bezprávnými nevolníky Bruselu a Berlína! Podle Okamury nám prý totiž hrozí konec zbytků suverenity národních států a konec demokracie. 

„Poté, co německý kancléř Olaf Scholz v komentáři pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung doslova řekl, že EU si již nemůže dovolit ponechat jednotlivým členským státům právo veta při rozhodování o společné zahraniční a bezpečnostní politice, tak Německo odhalilo svůj skutečný záměr, tedy likvidaci suverénních států," míní Okamura. 


Okamura je také toho názoru, že se tak potvrzují názory SPD na trvale sílící trend nátlaku Německa a Evropské komise na změnu rozhodovacího procesu ve všech orgánech EU z jednomyslného na většinové hlasování. 

To by menší členské země, jako je Česká republika, enormně znevýhodnilo a odsoudilo by je pouze do role bezprávných nevolníků, kteří jen musí plnit vůli Německa, Francie a dalších mocností, i když je to v rozporu s jejich národními zájmy. Byl by to definitivní konec naší státní suverenity," podotýká dále Okamura. 

Také jsme psali:

Okamura dále prohlásil, že hnutí SPD tyto snahy rezolutně odmítá. Jak podotkl, ve všech politických otázkách, včetně zahraničí a bezpečnostní politiky, musí být podle SPD v EU zachováno právo veta členských států. „Jednoznačně platí, že jakákoli změna základních smluv EU, kam patří i otázky způsobu hlasování v orgánech EU, musí podléhat souhlasu všech členských států, nejlépe formou všeobecného závazného referenda," dodal Okamura. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?