Roček: Staronové triky v mocenské hře kámošů z USA

politika

Stratégové připouštějí, že Západ podněcuje Čínu k válce, napsali publicista Nury Vittachi a analytik Phill Hynes z Hongkongu 1. prosince 2021. V sobotu 25. června 2022 editor Asia Times naopak optimisticky napsal o potřebě resetu ve vztazích mezi USA a Čínou.

Roček: Staronové triky v mocenské hře kámošů z USA
František Roček, publicista
29. června 2022 - 10:20

Spolupráce by prý prospěla oběma a poskytla by USA více prostoru k vycouvání ze stagflační pasti. Oba protichůdné názory se nevylučují.

Po zkušenostech s Ukrajinou Vittachiho a Hyneso varování zní reálně, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz. Mediální povídání o stále nových činech „rostoucí agrese" Číny vůči Thajwanu je stejné jako prohlášení po celá desetiletí, často prakticky stejnými slovy. Proč to západní mocnosti dělají? Podle autorů chtějí destabilizovat Čínu, aby Asie byla ovládána a kontrolována USA a jejími spojenci na druhé straně světa, namísto samotnými Asiaty, kteří spolupracují jako sousedé.

USA touží po laciném konfliktu


Vittachi a Hynes píší: „Média připravují svět na konflikt už léta. Američtí jestřábi vložili obrovské sumy času a peněz do financování disentu v Asii a partnerství se západními médii… a k zatlačení Číny do toho, co lze popsat pouze jako klamnou a omezenou válku o Tchajwan; jedním z cílů je dosažení širších cílů podkopání Číny i ASEAN. Válka nebo "nadcházející konflikt" s Čínou byl diskutován na mnoha fórech a publikacích, v neposlední řadě je to nová kniha Elbridge Colbyho, jednoho z autorů americké Národní obranné strategie. Tvrdí, že eskalace tchajwanského napětí do konfliktu dává Americe šanci na vítězství, na rozdíl od závodů ve zbrojení studené války… Kdyby se to udělalo správně, šarvátka by sjednotila zbytek zemí světa proti Číně a na americkou stranu…“ a též upozorňují na slova novináře Arise Roussinose, který shrnuje Colbyho strategii: „Čína musí být vyprovokována k zahájení jakékoli eskalace konfliktu, aby se vždy jevila jako agresor."

Ruský scénář v tchajwanské verzi


V prosinci 2021 popsali autoři to, co se dělo v podobných souvislostech také na ukrajinsko – ruské hranici. Proamerický převrat na Ukrajině v roce 2014 znamenal, že krátce na to došlo ke zrušení zákona o úředním jazyce a tudíž povstala nejen Luhanská a Doněcká oblast, ale celý rusky mluvící jih Ukrajiny. V důsledku toho byly v říjnu 2014 vytvořeny Sjednocené síly Novoruska s jednotkami ze samozvaných republik Oděsa, Charkov, Dněpropetrovsk a samozřejmě Luhansk a Doněck. Přežili pouze Luhansk a Doněck. Ostatní „republiky" byly brutálně potlačeny kyjevskými polovojenskými silami.

Je rok 2022. Rusko nyní reagovalo na ozbrojený konflikt, který probíhá od roku 2014 a začal zrušením zákona o úředním jazyce v únoru 2014. Evropské státy neudělaly nic, aby přinesly mír. To je důvod, proč Putin nechce mluvit o válce, protože válka začala v roce 2014. S minskými dohodami bylo nalezeno řešení, ale západní státy nepřevzaly jako garanti svou odpovědnost, aby Ukrajince přinutili dohodu naplnit.

„Proto Putin usoudil – zřejmě správně – že ať už provede „malou“ operaci na ochranu lidu Donbasu nebo „masivní“ operaci ve prospěch národních zájmů Ruska a lidu Donbasu, důsledky budou stejné. Poté přešel k maximálnímu řešení,“ upozorňuje plukovník Jacques Baud, jenž pracoval pro švýcarskou strategickou zpravodajskou službu a mj. pomáhal zavádět koncept zpravodajských služeb v mírových operacích OSN.

Výsledkem je zástupná americko – ukrajinská válka.

V podobný scénář doufá administrativa USA i vůči Číně. Přitom ale si chtějí USA vybrat mezičas.



USA se zadýchávají

V průběhu června se začali severoamerikánští vyjednávači tulit k Číňanům. Objevil se pozitivní tón v americkém shrnutí setkání poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana s čínským vyjednávačem Yang Jiechi 13. června v Lucembursku. Objevily se žvásty, že se jednalo o „upřímnou, věcnou a produktivní diskusi o řadě regionálních a globálních bezpečnostních otázek, stejně jako o klíčových otázkách v americko-čínských vztazích".

Administrativa USA tahá za kratší konec. Čínsko-americké ekonomické vztahy se rozrostly navzdory obchodním bariérám a regulačním překážkám technologické výměny. Čínské zboží tvoří tak velkou část americké spotřeby průmyslových výrobků, že snížení cel by mělo znatelný dopad na americkou inflaci, což zdůraznila ministryně financí Janet Yellenová. Prostě, uznala, že cla uvalená na dovoz z Číny v srpnu 2019 významně přispívají k nejvyšší inflaci v USA za posledních čtyřicet let.

V sobotu 25. června editor Asia Times k této situaci napsal: „… Je toho hodně, co by Čína mohla udělat, aby pomohla (Severoameričanům), počínaje splněním svého závazku zvýšit dovoz ze Spojených států do roku 2020. To je v nejlepším zájmu Číny; je lepší hromadit americkou energii a krmné obilí, než kupovat další americké státní pokladniční poukázky za výnosy z obchodního přebytku.

Existuje však široké pole pro potenciální spolupráci, která by prospěla oběma zemím a poskytla Spojeným státům větší prostor k vycouvání ze stagflační pasti, v níž se v současné době nacházejí.

V dubnu 2017 činil čínský vývoz do Spojených států sezónně očištěnou roční sazbu 430 miliard dolarů. V dubnu 2022 se tato míra zvýšila na 644 miliard dolarů, což představuje nárůst o 50%. Americké společnosti nadále zvyšují investice v Číně. Podle amerických údajů vzrostly americké přímé zahraniční investice v Číně v roce 2021 oproti roku 2020 o 9,4 %.

Podle průzkumu více než 300 amerických společností působících v Číně, který provedla Americká obchodní komora v Šanghaji od poloviny června do poloviny července 2021, 60 procent hlásilo zvýšení investic ve srovnání s rokem 2020…“

Zatím co editor psal uctivě (protože Asia Times je největší anglicky psanou celoasijskou digitální zpravodajskou platformou, má dvě hlavní redakce Asia Times v Bangkoku a Hongkongu, podporované kancelářemi v Soulu, Pekingu, Singapuru a New Yorku) přeloženo z diplomatičtiny lze informace o obchodu Čína – USA číst takto:

Po zkušenostech s jednáním Západu vůči Rusku veškeré kroky Číny budou takové, aby z obchodu měla výhody především Čína, protože spolupráce s USA je pouze dočasná, v rámci hospodářsky podmíněného příměří, které USA momentálně potřebují.


Období nemilosrdnosti

Teprve postupně začne idiotům ze státních administrativ USA a EU docházet, že jejich sankční chování vůči Rusku zlikvidovalo důvěru vůči nim kdekoliv na světě. Ačkoliv momentálně jsou v některých státech či u zahraničních firem hospodářské vztahy s USA či státy EU optimální, nebo dokonce i výhodné, dnes preventivně musí brát zahraniční ekonomičtí hráči s tím, že tyto vztahy nepředstavují jistotu, ale jenom momentální výhodu. Z dlouhodobého hlediska USA a EU nelze v ničem věřit.

Sice obchodní vztahy jsou vždy založené na kalkulacích, a mnohdy na nemilosrdné kšeftařské momentální výhodnosti, ale teď do hry vstoupila potenciální systémová nedůvěra.

Náhle se ukázalo, že rozsáhlé hospodářské dohody a smlouvy neplatí. Zrušily je západnické sankce. To je horší hřích než vražda. Byly zrušeny doslova smluvní bloky v mezinárodním obchodu. Západní svět je stále více potichu diskvalifikován, že nejdůležitější není kšeft, ale nějaká západnická politika. Takový ekonomický amatérismus se neodpouští.

Protože prvním přikázáním lidí na této planetě je mít dobrý kšeft. Bez kšeftu nemáte zítra pro rodinu čočku ani rýži (nebo jachtu). To je základ veškeré lidské civilizace.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?