Roček: Ukrajinský srpnový mejdan mezi mstou a devastací

politika

Pokud odhlédneme od žvástů české mediální scény, nevíme, co bude na Ukrajině za týden, natož za 10 dnů. Je zřejmých jenom několik obecných vražedných tendencí. Není nesmyslné tvrdit, že kyjevské jednotky se snaží o organizovaný ústup a zároveň o upocenou ofenzívu.

Roček: Ukrajinský srpnový mejdan mezi mstou a devastací
František Roček, publicista
5. srpna 2022 - 07:20

Ozbrojené síly Ukrajiny pokračují v ostřelování měst Donbasu a provádí značně omezené ofenzivní akce v oblasti Chersonu. Ale jedná se spíše o humbuk pro média a sociální sítě, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček a zdůrazňuje, že Ukrajinci začínají s ničením komunikací, nadjezdů a mostů na jihu. Je to součást posílení obrany jižního pobřeží před očekávanou ruskou ofenzívou. Aby měli Rusové co nejkomplikovanější přístup k přístavům na pobřeží, včetně Oděsy. Jedná se o klasickou opotřebovací válku.

Ofenzívní otazníky


V médiích se úředníci kyjevské Ukrajiny předvádějí, že se připravuje na ofenzívu na jihu. Spíše posilují jednotky na jižním směru v očekávání ruské ofenzívy. Ruské štáby předpokládají, že Ukrajinci připravuji nějakou ofenzivní odlehčovací operaci, ale kde k ní dojde není zatím jasné.

Zároveň Kyjev evakuuje nejen obyvatelstvo, ale i průmyslové a další podniky z Donbasu. Média např. informují o vývozu zařízení Novokramatorského strojírenského závodu z Kramatorsku na západní Ukrajinu. Všechny opuštěné objekty se stanou během ústupu opevněnými oblastmi.



Msta Rusům

Povinná evakuace obyvatel z Doněcké oblasti je svým způsobem Zelenského mstou. Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský komik dočasně zaměstnaný též jako prezident, nařídil povinnou evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti. Kyjevská administrativa se začíná smiřovat s tím, že přijde o východní oblasti. Zároveň to je Zelenského msta (či spíše msta ukrajinských nacionalistů) vůči ruskému obyvatelstvu.

V oblastech, které chtějí ruská vojska oprostit od ukrajinského vlivu, je značný počet ruského obyvatelstva. Zelenského vojsko chce ruské obyvatelstvo potrestat vyhnáním do kyjevské části ukrajinských oblastí. Dlouhodobě si Rusové stěžují, že ukrajinská tajná policie provádí soupisy sledování Rusů.

Čeští oficiální (státní) dezinformátoři mlčí o tom, že nemalá část rusky mluvícího obyvatelstva nemá ukrajinskou armádu v lásce a čeká na osvobození. Též narůstá počet Ukrajinců, kteří nechtějí narukovat do ukrajinské armády.

Ve stínu zabíjení

Abychom pochopili co se děje, podívejme se na dvě na první pohled všední zprávy o zabíjení na východní Ukrajině: První zpráva: „… útočí dělostřelectvo na centrum Slavjanska. Podle místních obyvatel granáty explodovaly v blízkosti centrálního náměstí, městské rady a komunikačních sítí. V těchto hodinách je v centru města hodně lidí, protože v chrámu na náměstí končí sváteční bohoslužba. Mezi civilními obyvateli jsou oběti, hodně lidí je zraněných střepinami. Město má vážné problémy s pitnou vodou v důsledku dělostřelbou poškozeného vodního potrubí. Ve stejný den armáda obnovila útok na Semjonovku pod Slavjanskem. Podle některých zpráv do ostřelování jsou nasazeny raketomety Grad. Na webových stránkách obránců můžete najít záznam: Dnes je vesnice Semjonovka pod Slavjanskem zničena úplně. Nenajdete tady jedinou celou budovu…“

Druhá zpráva: „…ve Slavjansku a Kramatorsku armáda začala rozsáhlé vojenské operace s použitím těžkých zbraní a stíhaček. …nemocnice a porodnice se snaží evakuovat své pacienty do sklepních místností budov. V důsledku ostřelování Slavjanska podle agentur zahynulo více než 20 civilistů a zraněno více než 30…“

Na první pohled jde o běžnou zprávu o útocích ruských vojsk v oblasti Donbasu. Ve skutečnosti jde o něco úplně jiného. První zpráva je z 8. června 2014 a popisuje útoky ukrajinské armády na ruské obyvatelstvo na Donbasu. Druhá zpráva z 29. května 2014 také popisuje útoky ukrajinské armády. Až na doněckou a luhanskou oblast ukrajinská armáda odpor místních ruských milicí rozstřílela, zrušila vyučování v ruštině a všechny děti se musely učit povinně jenom ukrajinsky.

Také před 8 lety vyšla např. zpráva s titulkem „Na Kramatorsk a Slavjansk naplno udeřila armáda s vrtulníky, padl generál“. Ve zprávě bylo uvedeno: „Ukrajinská armáda ve čtvrtek zahájila mohutnou ofenzivu ve městech Slavjansk a Kramatorsk, která na východě země ovládají proruští separatisté. Podle doněckého serveru OstroV bylo nasazeno bojové letectvo i dělostřelectvo. Vzbouřenci jednu helikoptéru sestřelili, zemřel přitom armádní generál.“ Zpráva byla též z 29. 5. 2014.

Nebo 25. června 2014 idnes.cz uvedl: „Jezero u Slavjansku je plné mrtvých rebelů… představitel ukrajinské armády tvrdí, že proruští separatisté ve Slavjansku už nevědí, kam pohřbívat těla zabitých bojovníků…Slavjansk je považován za hlavní baštu proruských povstalců v Donbasu, kteří touží po odtržení od Ukrajiny.“

Dnes, po 8 letech, ruské obyvatelstvo čeká nápravu toho, co měla ruská armáda udělat již v roce 2014. Tedy i osvobodit Slavjansk. To se od čechůnského ministerstva zahraniční nedozvíte.


Fenomén živých štítů

Zelenskyj tvrdil, že nucenou evakuací (vyhnáním z domovů) ukrajinská vláda chce ochránit civilní obyvatele před ruskými invazními vojsky. Zajímavé je, že to byla podle ruských médií ukrajinská strana, která bránila v otevírání humanitárních kordonů, protože civilisté slouží jako živé štíty ve městech, o která ukrajinští nacionalisté bojují.  Ukrajinská armádní technika je umísťována mezi domy, aby bylo ztíženo ruské ostřelování  a hrozily civilní ztráty.

Nucenou evakuaci komik Zelenskyj obhajoval tím, že „…čím více lidí teď z Doněcké oblasti odejde, tím méně lidí bude mít ruská armáda čas zabít."

Jaká je realita?

Ačkoliv z Mariupolu utekla větší část obyvatelstva, v ruském tisku hovořili obyvatelé Mariupolu jak přežívali ve sklepích a nemohli opustit bojovou zónu. Nestihli včas utéci. Bojovníci z pluku Azov neměli zájem o jejich pozdější odchod. Čím více mrtvých civilistů tím horší „vysvědčení“ pro ruskou armádu. Odchod civilistů z Mariupolu byl pro každou rodiny riskantním útěkem za frontovou linii.

Ruské vedení přiznalo, že likvidace odporu v rozlehlé průmyslové oblasti probíhá pomalu, ačkoliv akce mohla proběhnout dosti rychle. Ukrajinské obránce bylo možné z poslední enklávy vyzmizíkovat pomocí termobarických bomb. Ale to se nestalo kvůli civilistům, a také proto, že Rusové oficiální oznámili, že chtějí ulovit jako zajatce všechny ultranacionalisty z jednotek typu „Azov“ a pochytat i zahraniční žoldnéře.

Čištění Mariupolu od ukrajinských formací trvalo přes měsíc i proto, že válečničtí Ukrajinci se nemuseli ohlížet vůbec na nic. Nevadila jim totální devastace města, protože Ukrajina Mariupol ztratí, tak ať si Putin obsadí jenom kouřící trosky se zasypanými mrtvolami.

Podobnou taktiku mají Ukrajinci připravenou pro Oděsu. Dojde-li k boji o Oděsu, bude zatopena a infrastruktura  přístavu totálně zničena.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?