Scott Ritter: Pokud jste pilot F-35, prostě zemřete

politika

Bývalý zbrojní inspektor OSN a přední vojenský expert Scott Ritter pohovořil o plánovaném nákupu vojenských stíhaček F-35 českou vládou. 

Scott Ritter: Pokud jste pilot F-35, prostě zemřete
Scott Ritter
3. října 2022 - 07:20

Americký vojenský expert Scott Ritter je bývalý zbrojní inspektor OSN v Iráku a také hlavní analytik pro námořní pěchotu rychlého nasazení. Během vojenské operace Pouštní bouře sloužil jako poradce generála Normana Schwarzkopfa a později pracoval jako bezpečnostní a vojenský poradce pro americkou televizní stanici Fox News. 

Nedávno byl Ritter exkluzivním hostem v pořadu Tomáše Lukavce, kde Scotta Rittera vyzpovídal společně s Lukavcem také předseda strany PRO Jindřich Rajchl. 

Ten se ho hned v úvodu rozhovoru zeptal na zamýšlený nákup amerických bojových stíhaček F-35. Zvláště v kontextu toho, že v současné době disponuje Česká republika zapůjčenými švédskými stíhačkami Gripen. A jak se ukázalo, Ritter má v této záležitosti jasno:

„F-35 je jedná z nejhorších stíhaček, které kdy Spojené státy vyrobily. Nefungují, a pokud jste pilot, zemřete", začal velmi zostra ve svém hodnocení Ritter a pokračoval:

„Pokud jste Čech, který si myslí, že s F-35 dosáhne slávy a věhlasu, není tomu tak. Není to obtížně zjistitelné letadlo, je snadné je detekovat a sestřelit. Elektronika bojového letounu F-35 prostě a jednoduše nefunguje tak jak má, letadlo je velmi náročné na údržbu, má vysokou poruchovost. A co se motoru týče, i když nejste ve válce, jeho údržba vás přivede na mizinu," řekl Ritter.


Dále zapochyboval, že by Česká republika kdykoli v budoucnu měla 40% bojovou pohotovost, což by v případě letectva znamenalo, že 4 z 10 letadel jsou schopné boje. A dodal, že v případě, že Česká republika budete mít F-35, tak se nám to prostě stejně nepodaří. A důvod? Podle vyjádření Rittera je důvod velmi jednoduchý: ty letadla jsou prostě příšerná.

„Dokonce i americký kongres, který je nechvalně proslulý tím, že vyhazuje peníze za zbraňové systémy, se začíná probouzet a uvědomuje si, že má své limity... obrovské limity. Jednoduše řečeno, pořídit si stíhačky F-35 je velká chyba", řekl dále Ritter. 

Podle Rittera jsou pokusy s tímto letadlem létat v boji naprostou sebevraždou. Dále zmínil, že F-35 jsou schopné nést jaderné hlavice, což znamená, že jsou certifikována k manipulaci s jadernou bombou B-61, která je v současné době hlavní zbraní NATO. Ritter dále konstatoval, že přestože Česká republika není jadernou velmocí, tak se jí podle nové doktríny NATO v případě pořízení letounů F-35 může de facto stát. Protože každý člen NATO, který má F-35, má zároveň jadernou platformu a tudíž od něj NATO očekává, že ji v případě válečného konfliktu použije. 

Také jsme psali:
A Ritter dále připomněl, že v případě, že se Česká vláda rozhodne stíhačky F-35 nakoupit, pak se nemůže divit, že z ruské perspektivy bude ČR vnímána jako někdo, kdo disponuje „jadernou platformou" a je tedy v případě boje schopný shazovat na nepřítele jaderné hlavice. Protože to je jediný účel, k čemu tyto letouny slouží. A pak by se tedy Česká republika neměla divit tomu, když se sama ocitne na předním seznamu cílů v případě použití jaderných zbraní.


A k záměru české vlády ještě Ritter dodal: Mysleli jste si doteď, že máte pohodlný život, skvělou kulturu? Nemáte, protože v případě pořízení F-35 se z vás stane nic jiného než jaderný cíl, a v případě vojenského konfliktu s Ruskem vaše krásná země jednoduše zmizí. A to jen proto, že si teď vláda nezodpovědně rozhodla hrát jaderné hry... na které ale nemá," uzavřel Ritter. 

(zak, prvnizpravy.cz, foto: youtube) 


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?