Skončí Zelenského tragikomedie u tribunálu Haagu?

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl se rozhodl zjistit, jestli u mezinárodního tribunálu v Haagu platí, že se všem měří stejným metrem. Podává návrh, aby byl stíhán prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij.

Skončí Zelenského tragikomedie u tribunálu Haagu?
Volodymyr Zelenskyj
29. listopadu 2022 - 09:01

Rajchl se rozhodl podat podnět k mezinárodnímu tribunálu v Haagu za vypálení rakety na polské území. Podle něj je naprosto jasné a dokazatelné, že se jednalo o pokus vtáhnout NATO a Rusko do války. 

„Já jsem se rozhodl podat podnět na stíhání ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Protože jsem přesvědčen, že v současné době jsou k dispozici veškeré důkazy, které svědčí o tom, že ukrajinská raketa, která byla odpálena na polské území, tam byla odpálena zcela úmyslně, s cílem vyprovokovat válečný konflikt mezi NATO a Ruskem,“ prohlásil ve svém vysílání na facebooku předseda strany PRO Rajchl.

Že se jednalo o úmysl má být jasné z toho, že v perimetru 45 kilometrů, což je dostřel dopadlé protivzdušné střely, žádná ruská raketa, na kterou by mohla být vypálena, údajně neletěla. Tedy se dle Rajchla jednalo o snahu vyvolat válku. A je zvědav, zda tribunál v Haagu umí odsoudit i jiné politiky než Slobodana Miloševiče, zda v něm platí rovnost před zákonem. Nebo zda se jedná jen o politický orgán, který trestá ty, kteří jdou proti „nám“, tedy proti Západu.


„Já odmítám neustále a opakovaně, aby si Západ uzurpoval pozici soudce morálky toho, co se může a co se nesmí. Pro mě je Kosovo naprosto jasným a odstrašujícím příkladem toho, jak lze díky mediální masáži sebrat část území suverénnímu státu. Pro mě je Kosovo nadále součástí Srbska. To, co se tam stalo, je absolutně protiprávní, a to, že byl následně souzen Slobodan Miloševič je jen absurdní ukázka toho, jak daleko může zajít celá ta politická masáž, která tady převažuje v současné době nad tím takzvaně civilizovaným Západem,“ vysvětlil svůj postoj dále Rajchl a připomenul, že 78 dní byly bombardovány v Srbsku civilní cíle a ještě to bylo označeno za „humanitární bombardování“. 

Rajchl také dodal, že je pacifista, tedy považuje jakákoliv vojenská řešení za špatná.

„Pokud teď kritizujeme Rusko, OK, naprosto zaslouženě, tak nejdřív si musíme zamést před vlastním prahem. A omluvit se Srbsku za to, co jsme mu provedli v rámci veškeré té válečné operace v roce 1999, zejména v rámci toho humanitárního bombardování. A vyřešit situaci v Kosovu. Jestliže v Kosovu je možné referendum, tak nemůžeme říkat, že na Ukrajině není možné. Buď je možné v obou dvou územích anebo v žádném,“ pokračoval a dal do přímého kontrastu trvání na územní celistvosti Ukrajiny a práva na sebeurčení v Kosovu s tím, že odmítá dvojí metr.

Také jsem psali:

Podle Rajchla byla situace velice nebezpečná. Kdyby totiž americký prezident informaci o ruské raketě potvrdil, nikdo by situaci neřešil a bylo by to uznáno za pravdu. A kdo by říkal něco jiného, byl by označen za lháře a dezinformátora a celé by se to podle něj takto hned rozjelo. Rajchl je zvědav, jak s ním budou z Haagu komunikovat.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif