Taktika spálené země. Politici odsuzují útok na přehradu

politika

Premiér Petr Fiala (ODS) odsoudil odpálení Kachovské přehrady na jižní Ukrajině. Podle předsedy vlády je ruská agrese ničím neospravedlnitelná a navíc způsobuje obrovské utrpení a tragédie. Začala ukrajinská protiofenzíva? Možná ano, možná nikoli.

Taktika spálené země. Politici odsuzují útok na přehradu
Erik Best, americký novinář
6. června 2023 - 13:02

Přehrada Kachovka vyletěla do povětří. Ke zničení hráze u elektrárny se nehlásí ani Rusko, ani Ukrajina, ale obě strany tvrdí, že přehradu vyhodila do povětří druhá strana.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli zničení přehrady označil Rusy za teroristy. A reakce ze stran českých politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. 
 
„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ uvedl na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Útok na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je podle něj také srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům.

V návaznosti na to schválil Lipavský mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun, sdělil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Jde podle něj o nejvyšší částku, kterou může resort schválit bez odsouhlasení vládou.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální sítě napsala, že útok na přehradu se musí stát součástí obžaloby ruské agrese a že prioritou je nyní pomoc postiženým civilistům.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) útok způsobil humanitární katastrofu. Ruská agrese je neospravedlnitelná. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) pak uvedl, že jde o taktiku spálené země.


Novinář a analytik Erik Best se na celou událost podíval z jiného úhlu. Podle něj může nastat další eskalace konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, pakliže se potvrdí, že zničení obří Kachovské přehrady má na svědomí ruská armáda. Best se také zmínil o tom, co by se dělo, pokud by se do řešení války zapojil Donald Trump a zdůrazňuje, že nyní Američané píší o tom, že opakovaně překračují ruské červené linie a Moskva to nechává bez odpovědi. „Proto si řekli, že mohou Ukrajincům dodat F-16,“ uvedl Erik Best.

Měsíce se mluví o tom, že ukrajinská protiofenziva je na spadnutí. Rusové v pondělí oznámili, že začala. Ukrajinci to odmítají, nicméně New York Times s odkazem na své zdroje připouští, že skutečně začala, ale Ukrajina o tom takticky mlčí. Čelíme značnému informačnímu chaosu a lidé si mohou klást otázku, zda lze vůbec najít spolehlivé zdroje, které by pouze neodkazovaly na propagandu jedné či druhé strany. Jak se v celé situaci vyznat rozebírá politický analytik Erik Best.

„Ověřené informace se hledají těžko, je to skoro nemožné. Nemáme dobré zdroje. Jeden český analytik před několika týdny řekl v Právu, že protiofenziva je jako čekání na Godota a teď pár týdnů poté opět nevíme nic. Možná začala, možná nikoli. Význam toho celého je, že ztrácíme přehled, a tím pádem i zájem. Může to znamenat, že si začneme zvykat na nové věci. Třeba že Ukrajina útočí na Rusko, myslím na Moskvu a ty příhraniční oblasti. Doposud nám říkali, že Američané nechtějí, aby Ukrajina útočila na Rusko,“ uvedl Erik Best pro server parlamentilisty.cz.

Podle jeho slov si zvykáme na další etapu konfliktu. „Zároveň čteme zprávy například v americkém tisku, kde mluví o tom, že už tolikrát překročili ruskou červenou linii a nic se nestalo, tak proč Ukrajině neposlat také F-16. Na jedné straně je o Ukrajinu nezájem a z druhé strany si zvykáme na další kroky i to, že Ukrajina útočí na ruském území. Vidím to jako podstatné prohloubení celé krize, ale my to s ohledem na mediální situaci akceptujeme, protože vlastně nevíme, co se děje,“ míní.

Také jsme psali:

„Může to mít ovšem i opačný efekt, protože také sledujeme vystupování Donalda Trumpa, který říká, že by válku ukončil za 24 hodin. Výsledkem všeho, co nyní sledujeme, může být buďto eskalace, nebo naopak deeskalace. Jenže když vidíme, že Rusko začíná stále víc obviňovat Ukrajinu z útoků na Moskvu a další místa v Rusku, víc toho hraje pro eskalaci,“ doplnil Best.  

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?