Ukrajinci nemohou tuto válku vyhrát, prohlásil Viktor Orbán

politika

Viktor Orbán vystoupil před několika dny na Ekonomickém fóru v Kataru a prohlásil, že bez ochoty NATO k nasunutí vlastních vojáků do války je Ukrajina odsouzena k patovému výsledku a de facto ke ztrátě území.

Ukrajinci nemohou tuto válku vyhrát, prohlásil Viktor Orbán
Viktor Orbán
28. května 2023 - 13:02

Chudáci Ukrajinci nemohou tuto válku vyhrát! Maďarský premiér Viktor Orbán to prohlásil v rozhovoru na Ekonomickém fóru v Kataru a zdůraznil, že bez ochoty NATO k nasunutí vlastních vojáků do války je Ukrajina odsouzena k patovému výsledku a de facto ke ztrátě území! Orbán pronesl unikátní výrok, že jeho úlohou jako politika je chránit lidské životy vlastních lidí namísto usilování o vítězství Ukrajiny nad Ruskem! Taková slova v Praze neslyší rádi a Fialova vláda pouhý týden po tiskovce o zvýšení daní a odvodů pro všechny občany oznámila nákup 246 obrněnců pro armádu za 60 miliard korun!

Maďarský premiér Viktor Orbán před několika dny vystoupil na Ekonomickém fóru v Kataru a začalo se tam mluvit o Ukrajině. Moderátor se ho zeptal, proč Maďarsko oznámilo, že zablokuje další finanční a vojenskou pomoc Ukrajině a Viktor Orbán na to odpověděl způsobem, který v podstatě od ostatních evropských politiků, až na výjimky, neuslyšíte. Podle Orbána v této válce na Ukrajině umírají i Maďaři, kteří jsou odváděni do této války ukrajinskými odvodními úřady a v této válce umírají i oni. A jeho úkolem jako politika je zachraňovat lidské životy vlastních lidí, nikoliv podporovat válku, kterou nemůže Ukrajina vyhrát. Podle Orbána tato válka nemá vojenské řešení a vítězství nedosáhne ani jedna strana.


Moderátor se Orbána zeptal, jestli si opravdu myslí, že Ukrajina válku nemůže vyhrát a Orbán mu odpověděl, že vzhledem k číslům, k situaci na bojišti a zejména vzhledem k tomu, že NATO není ochotno do války na Ukrajině nasunout své vojáky, tak zkrátka v takové situaci, bohužel, chudáci Ukrajinci opravdu válku vyhrát nemohou. V této chvíli je potřeba dosáhnout zastavení bojů, zajistit příměří a hned potom začít jednat o míru. Ukrajina je sice zaplavována zbraněmi ze skladů armád NATO, ale na bojišti nemají tyto zbraně žádný efekt, což potvrdilo zničení amerického PVO komplexu Patriot na Ukrajině, po němž se na americké burze prudce propadly akcie výrobce Patriotů.

Ukrajincům rychlokurzy na západní zbraně válku nevyhrají
Patriot měl být přitom páteřním PVO systémem AFU, ale Ruská armáda ho zničila hned druhý den po jeho nasazení. Velké obavy teď má hlavně německá zbrojovka Rheinmetall, která se bojí velkého dopadu na akcie, pokud tanky Leopard, které Kyjev dosud na Ukrajině nenasadil do bojů, utrpí na bojišti velké ztráty. Ukrajinští vojáci teď neprochází na západě výcvikem na tyto nové západní zbraně, protože to nemá s výcvikem nic společného. Jedná se o rychlokurzy a nikoliv o výcvik. Výcvik totiž trvá v případě Leopardů celé dva roky a v případě stíhaček F-16 trvá výcvik pilotů téměř 3 roky. Není naprosto jasné, co s těmito zbraněmi Ukrajinci provedou, jak rychle o ně přijdou a kdy se dostanou do rukou Ruské armády.

Také jsme psali:

Ruský zbrojní průmysl zajímá především elektronika amerických stíhaček a software, takže každá sestřelená F-16 na Ukrajině se stane cílem sběračů trosek, což je velmi lukrativní business. Zbraně totiž samy o sobě Ukrajincům vítězství nezajistí, protože jak ukázal příklad Bachmutu, západní zbraně tuto válku na Ukrajině nerozhodují. Válku rozhoduje počet vojáků a počet dělostřeleckých granátů a děl na frontové linii. Kdo má více děl, ten vyhrává na frontové linii.

Tuto rovnici stále NATO ignoruje, nebo si myslí, že počet ruských děl a počet Rusů lze vyrovnat chytrými zbraněmi. Chytrými Patrioty. Chytrými Javeliny. Chytrými Leopardy. Jenže namísto chytrých zbraní na frontě Donbasu vítězí hrubá a tupá síla. Dělostřelectvo, hloupé neřízené raketomety a kvanta bojovníků nasazených do urban warfare.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif