Varování vládě a to přímo z ODS. Začíná přituhovat

politika

Senátor Tomáš Jirsa (ODS) pohovořil v pořadu na XTV o možném konci EU, zamyslel se také, proč se v energetice sami střílíme do obou nohou a vyzval všechny k návratu ke zdravému rozumu. 

Varování vládě a to přímo z ODS. Začíná přituhovat
Tomáš Jirsa (ODS)
3. prosince 2022 - 11:03

„Podle mě tohle může skončit až rozpadem EU, pokud Němci do té ekonomiky nalijí to, co říkají (200 miliard euro). To si Česko dovolit nemůže a tím se staneme nekonkurenceschopnými,“ varoval před možným černým scénářem senátor Tomáš Jirsa.

Senátor také v internetové televizi XTV ostře vystoupil proti přímé volbě prezidenta. Zdůraznil, že když se o jejím zavedení před deseti lety hlasovalo, on už byl zákonodárcem a byl proti jejímu zavedení, neboť je bytostně přesvědčen, že přímá volba do našeho politického systému nepatří. Přímo zvolený prezident podle něj může napínat Ústavu až do krajnosti a končící prezident Miloš Zeman to také dělal.

Za chybu považuje Jirsa i to, že jeden senátor může podle zákona podepsat kandidaturu více osobnostem a také to, že si kandidát může sehnat podpisy poslanců či senátorů ještě v době, kdy nebyla vyhlášena kampaň. 

V praxi by to znamenalo, že někdo může sehnat popisy od poslanců ve funkcích a třeba až 15 let na základě takto získaných podpisů kandidovat. I když za 15 let už dotyční politici vůbec nemusí být poslanci.

„Je to jedna bláznivina na druhou a ukazuje se, jak je to celé špatně. A je bláznivina, když si necháte od poslanců podepsat kandidaturu na prezidenta ještě dřív, než je vyhlášena. Tam není nic, co bych u té přímé volby prezidenta mohl říct, že je dobré,“  prohlásil v pořadu senátor Jirsa.

Předsedovi ODS a premiérovi Petru Fialovi nabízel, aby ODS postavila vlastního kandidáta. Navrhoval europoslance Alexandra Vondru (ODS), ale ten má nemocnou manželku a proto chce zůstat po jejím boku a nevěnovat čas kandidatuře. Osobně by si prý Jirsa uměl představit ještě Danielu Kovářovou, nebo současného premiéra Petra Fialu. Ale nikdo z nich nechtěl.


V tuto chvíli jsou favority volby šéf hnutí ANO Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel. Oba byli před rokem 1989 členy komunistické strany a v minulém režimu aktivně budovali kariéru. 

„To je pro mě úplná tragédie, že bývalí členové KSČ, proti který jsme demonstrovali, tak dnes jsou nejvážnějšími kandidáty na prezidenta,“ prohlásil dále senátor.

Ale ať už přímá volba dopadne jakkoliv, Jirsa toto první téma uzavřel s tím, že bude respektovat každého, kdo bude zvolen.

Poté přehodit tematickou výhybku k energetické krizi a zdůraznil, že si na ni Evropa zadělala sama už před válkou na Ukrajině. Odklonem od uhlí a od jádra. Připomněl, že dnes existují technologie, které umožňují spalovat uhlí ekologičtěji než dříve. A přesto jsou dnes vyhlašované klimatické cíle s tzv. klimatickou neutralitou a Němci vypínají jak uhelné, tak jaderné elektrárny s tím, že Němci nedělají „malé chyby,“ jak se říká.

„Teď ti vědci říkají, že musíme snížit produkci CO2. A teď zaoceánské lodě vozí LNG a ty lodě žádný CO2 nevypouští,“ poznamenal ironicky. „Dva tisíce lidí, nebo pět tisíc lidí letí do Egypta na klimatickou konferenci a ty letadla žádný CO2 nevypouští,“ pokračoval dále senátor s tím, že je to jedna bláznivina za druhou a výsledkem pouze je, že té energie není dost. 

„Na jedné straně válka na Ukrajině, na straně druhé Francie zanedbala údržbu jaderných elektráren a v Německu už neobjednali jaderné palivo,“ doplnil.

Obnovitelné zdroje energie jako energie získaná z větru či ze slunce, tak to jsou občasné zdroje. Jirsa je původním vzděláním energetik a zdůraznil, že je třeba mít stabilní zdroj energie. Němci doufali, že tímto stabilním zdrojem bude zemní plyn z Ruska, ale ten teď nemáme. 

Také jsme psali:

„Podle mě tohle může skončit až rozpadem EU, pokud Němci do té ekonomiky nalijí to, co říkají (200 miliard euro). To si Česko dovolit nemůže a tím se staneme nekonkurenceschopnými,“ vyslovil Jirsa vážné varování.

Zmínil také ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která se podle něj během tří let odkopala a teď chce rušit kapitalismus. Na závěr stačil ještě zkritizovat nápady současné vlády, např. ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že chce zvyšovat daně. 

„Stát také musí ukázat, že umí šetřit a ne jen zvyšovat daně. Když já si vzpomenu na Jaroslava Kuberu, tak ten říkal: nikdy nebudu hlasovat pro zvýšení daní,“ prohlásil senátor Tomáš Jirsa.

A k tomu dodal, že v současné krizi neexistuje dobré řešení. On si prý jen dovoluje ten luxus, že nesouhlasí se zvyšováním daní např. přes windfall tax, jak ji přijala vláda Petr Fialy. 

Jirsa také vyzval všechny k návratu ke zdravému rozumu, když se zmínil o dotacích na elektroauta, které jsou podle něj naprostým nesmyslem.

„Mimo jiné i proto, že kolik CO2 EU ušetří, tak Čína stihne navýšit padesátkrát. Tak to prostě je. Jen my se tady střílíme do obou nohou,“ řekl závěrem Tomáš Jirsa.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif