Vláda říkala, že je to blbost. A teď je to pravda

politika

Bývalý premiér a současný kandidát na prezidenta Andrej Babiš vysvětlil, proč se podle něj vláda mýlila a teď na to lidé doplácejí. Řeč byla o nebývale vysokých cenách za energie, které mohly být daleko nižší, kdyby vláda konala. 

Vláda říkala, že je to blbost. A teď je to pravda
Andrej Babiš (ANO)
7. prosince 2022 - 09:01

„Představte si, že došlo na moje slova, nakonec jsem měl pravdu. 16. února 2022 se ministr hospodářství slovenské vlády Sulík potkal se slovenskými elektrárnami a donutil je podepsat memorandum, že maximální cena za odběr elektřiny na megawatt na Slovensku je 1500 Kč. Já jsem k tomu 18. 2. vyzval pana Síkelu. Vláda říkala, že je to blbost, že to zpochybňovali. A teď je to pravda. Skutečně Slováci budou mít 1500 Kč za megawatt a my budeme mít 6000 korun. Neuvěřitelné. Proč mají Češi platit čtyřikrát víc než Slováci? No protože máme neschopnou vládu, která odmítala stropovat, říkali, že je to populistické, a která vůbec nepochopila, na co má ten ČEZ," řekl Babiš a hned popsal, co měla vláda udělat. 

„Mohla vykoupit minoritáře, rozdělit nerozdělený zisk 150 miliard, zinkasovat tento rok, který bude pekelný, 80 miliard, a možná příští rok bude mít ČEZ 200 miliard, a mohla zastropovat ceny elektřiny na 1500 korunách. Tak, jak to udělal Macron ve Francii, tam je EDF, to je český ČEZ. A proto má i nejnižší inflaci. Naše vláda, já neříkám, že je to Fialova drahota, ale je to jejich neschopnost srazit inflaci tímhle opatřením. Takže Slováci to mají, a my zase jsme za blbce. Protože tahle vláda nejenomže je neschopná, ale kašle na lidi,“ zmínil Babiš s tím, že podle statistik máme údajně nejdražší elektřinu v Evropské unii, a přitom ji vyrábíme snad nejlevněji, a ještě ji exportujeme. 


„Tak to je fakt už neuvěřitelné. To je největší problém všech občanů České republiky, všech zaměstnavatelů, všech živnostníků, všech podnikatelů. Drahé energie, které skutečně negativně dopadají na naše firmy, které nebudou konkurenceschopné. Protože když máme nejdražší energie a ještě k tomu kvůli ČNB nejvyšší základní sazby sedm procent na rozdíl od eurozóny, tak fakt to je smrtelný koktejl, který velice negativně dopadá na všechny občany České republiky. Rodinám na Slovensku elektřina vůbec nezdraží. Slyšíte to? Vůbec nezdraží. 1500 Kč, jak jsem vyzýval vládu, Síkelu a Fialu v únoru. 1500. A my máme šest tisíc. Čtyřikrát víc. O 400 % víc. A plyn zdraží jenom o 15 %. Tady je to na papíře. Premiér Heger to oznámil. A kdyby vláda nezasáhla, tak by se navýšila ta cena lidem o 380 %,“ prohlásil dále Andrej Babiš.

Také jsme psali:

A prosím vás, přestaňte už lhát, že by to stálo něco rozpočet. Ne, zastropování elektřiny by nestálo vůbec nic, ale to byste museli trošku přemýšlet a jít v ČEZ za panem Šnobrem a spol. a říct mu: ‚Hele, my chceme 100 % ČEZ, my vás vykoupíme, pojďte se domluvit na tý ceně, jak to udělal Elon Musk na Twitteru, a rozdělíme 150 miliard, vy si z toho vezmete 40 a domluva.‘ A ČEZ bude znovu 100% v rukou státu. Ano, děkujeme ODS za kuponku, že všechno zničili, rozprodali, všechno je pryč. To je jediné, co nám tady zůstalo. A potom můžete samozřejmě dávat pořádné ceny pro lidi, a celý ten zisk 2022 a 2023 by byl státu. Ale na to by musel být ve vládě někdo, kdo něčemu rozumí. Zatím se tato vláda neshodla ani na složení dozorčí rady. Dobře slyšíte, ani ta koryta si nedokázali rozdělit, kdo tam bude sedět,“ prohlásil bývalý premiér Babiš.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif