Vystoupit či držet hubu a krok. Prý oba názory jsou špatně

politika

Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory, pohovořil v pořadu na XTV nejen o politických tématech a volbě prezidenta ČR, ale také i o energetické krizi a o trestání Maďarska ze strany Evropské komise.

Vystoupit či držet hubu a krok. Prý oba názory jsou špatně
Roman Šmucler
4. prosince 2022 - 11:03

„Trochu se bojím, že to porazí program "Nejchytřejší Čech, který jsem moderoval. Myslím, že ta volba, jak je pojatá v České republice, tak řekněme si to otevřeně. Jsou tam kandidáti, o kterých vím, že jsou profíci, ale média je ostentativně ignorují, jako např. Tomáše Zimu,“ řekl Šmucler s tím, že tu vidí tři party oligarchů, tedy oligarchu Andreje Babiše a pak dvě partičky, co si dopředu vybraly ty dva další. 

„Ať mně nikdo neříká, že jsme nevěděli, kdo je paní Nerudová a pan Pavel, když dva roky jsme tu masírovaní. Vidíme něco jako Zlatý slavík,“ řekl dále s tím, že lidé by měli hlasovat smskami a nakonec by měl v televizi následovat „výbuch“ girland.

Výsledky voleb prý bude Šmucler respektovat, ale neplánuje se jich ale účastnit. 

„Nejsem ten člověk, že bych se s někým kvůli tomu hádal. Když mě někdo pozve na Hrad, tak tam půjdu. Když mi někdo dá vyznamenání, tak si ho vezmu. Jako občan této republiky dokážu žít s těmito prezidenty. Volit pravděpodobně nebudu, protože mi vybrali tři kandidáty. Je tam Andrej Babiš, který je asi jediný politik. Ti dva vybraní PR agenturami mě také neoslovili. Možná ze sympatií, když bych šel, že bych dal hlas Tomáši Zimovi,“ pravil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Myslí si ale, že to dopadne dobře. Prý se třeba ukáže, že někdo z nich je nový Masaryk, což by podle něj bylo super. A nebo se neukáže, že je to nový Masaryk, a to může být prý ještě lepší. Prý kdyby třeba u nás lidi došli k závěru, že to někdo dělat musí, ale že lidi to nemusí až tak prožívat, a aby začali se starat víc o sebe, tak to může být také dobře, řekl dále s tím, že se tak chovají Němci, kteří neřeší tolik výroky politiků, pokud nejde o něco mimořádného, a už vůbec si nesedají v neděli k televizi kvůli politickým pořadům.


Šmucler okomentoval také návrh Evropské komise zablokovat Maďarsku přes sedm miliard eur kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek. Dosavadní reformy prý podle Evropské komise nestačí.

„Do Bruselu často jezdím. Já si třeba prosadím v Bruselu, co potřebuju. Tady jsou takové dva názory na Brusel. Oba špatné. Jeden říká, že musíme vystoupit. Druhý zase říká, že musíme držet hubu a krok. Ale ten princip je, že když umíte německy, anglicky, rusky, nebo když člověk není líný jet do Paříže a poradit se s Francouzi, tak se dá leccos domluvit,“ zauvažoval Roman Šmucler s tím, že jestli chce někdo přidusit Maďarsko a nebo zda-li je tam opravdu nějaká korupce, se nedá jednoznačně říct. 

„Je zcela zjevné, že Maďarsko má v celé řadě věcí právo veta. Takže celý ten příběh je hodně složitý. Ale nejsem expert na Orbána, na člověka, který má mandát jako nikdo v EU. Maďarsko je složitá země a on se to snaží nějak řešit,“ prohlásil dále Šmucler a zdůraznil, že Česká republika by měla mít v Bruselu jasnější pozici. 

Závěrem se věnoval situaci a problémům na energetickém trhu a myslí si, že Německo bude energeticky vydírat Čína.

Také jsme psali:

„Za všechny tyto problémy může Green Deal, a já miluju Green Deal. Jak jezdí ty velké lodě, pravděpodobně všechny na elektřinu a vodík. Takže my se snažíme všechno vyhnat pryč. Němci mají nyní ideu, že si nyní myslí, že v tomto nebezpečném světě nám Čína sebere všechny zdroje. A oni si myslí, že se pokusí si co nejvíce věcí vyrábět sami. To znamená, že nebudou potřebovat skoro žádné energie z ciziny," řekl dále. 

Šmucler je toho názoru, že je za tím příběh, který je o tom, že Německo chce být nezávislé a už nechce být vydírané ani Ruskem, ani Araby. Ale osobně se obává, že Německo bude stejně nakonec vydírané Čínou, protože Čína už spoustu surovin získala,

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif