Zbořil: Mnozí zapomínají, že český král byl autorem ideje míru ve světě

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout mírové snahy českého krále Jiřího z Poděbrad a cestu jeho poselstva, jehož cesta skončila bohužel na březích Atlantského oceánu.

Zbořil: Mnozí zapomínají, že český král byl autorem ideje míru ve světě
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
28. září 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Chtěl bych připomenout, že vždycky v září se koná Valné shromáždění OSN, kde se jedná o tom,  jak ve světě udržet mír a jak zabránit válkám. Ta snaha Valného shromáždění OSN tradičně není úspěšná, ale koná se to v budově, kde je na jedné stěně citace z mírového poselství českého krále k evropským panovníkům.

Někdy na to zapomínáme, když hlásáme svoje bojechtivé myšlenky.  A zapomínáme na to, že český král byl autorem myšlenky mírového uspořádání světa ohrožovaného tažením Osmánské říše a nejednotností evropských vladařů.


Problém ovšem je, že čeští králové, včetně  poselstva Jiříkova,  viděli svět, řekl bych, „kontinentálně“ a že pro ně Václav Šašek z Bířkova popsal popis cesty jeho poselstva až na břehy oceánu pod titulkem „Z Čech až na konec světa“. Pro českého panovníka ten konec světa byl na pobřeží oceánu. Pro španělského nebo portugalského krále nebo plavce ze Středomoří to byl teprve začátek světa moří, po kterých se plavili, nejdříve za obchodem, potom za bohatstvím a nakonec loupili už nevázaně na všech kontinentech,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Poselství Jiřího z Poděbrad pro současnost…

„Pokus pána Jiříka zasluhuje pozornost a možná, že by delegáti z dnes asi 195 zemí, které jsou členskými zeměmi OSN, by si mohli na zahájení Valného zasedání vždycky přečíst vzpomenutý citát v budově OSN v New Yorku a možná, že by se jim úvahy o organizačním uspořádání světa jevily v jiném světle. Bohužel tomu tak není a nepamatuji si v posledních letech jediné Valné shromáždění OSN, které by se neodehrávalo ve stínu nějakých skutečně krvavých konfliktů v Africe, v Asii a dnes tedy i na evropském kontinentu,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif