Zdravotníci hrozí stávkou. Napětí ve společnosti roste

politika

Zcela nedemokraticky až diktátorsky si podle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů počíná současná vláda. Reagují tak na uniklé informace z návrhu rozpočtu ministerstva financí.

Zdravotníci hrozí stávkou. Napětí ve společnosti roste
Dagmar Žitníková
4. června 2023 - 10:30

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Zcela nedemokraticky až diktátorsky si podle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů počíná současná vláda. Reagují tak na uniklé informace z návrhu rozpočtu ministerstva financí, podle kterého by příští rok nedošlo na valorizaci platby za státní pojištěnce. Zdravotnické odbory v pátek vyhlásily stávkovou pohotovost.

Zcela nedemokraticky až diktátorsky si podle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů počíná současná vláda. Reagují tak na uniklé informace z návrhu rozpočtu ministerstva financí, podle kterého by příští rok nedošlo na valorizaci platby za státní pojištěnce. Zdravotnické odbory v pátek vyhlásily stávkovou pohotovost.

„Za třicet let fungování republiky jsme se nesetkali s tím, že by se k návrhu rozpočtu nemohly odbory vyjádřit. Materiál jde ještě nad rámec konsolidačního balíčku, s kterým jsme také nesouhlasili. Popírá to principy sociálního dialogu a demokracie. Připravit zdravotníky o čtrnáct miliard je nehorázné,“ prohlásila předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.


Počátkem roku 2022 vzala podle Žitníkové vláda bez jakékoliv diskuze se sociálními partnery a přes ostrý nesouhlas odborů zmiňovaných 14 miliard, když zrušila rozhodnutí předcházející vlády o zvýšení plateb za státní pojištěnce.

„Nyní materiál ministerstva financí předložený bez připomínkového řízení rovnou do vlády navrhuje, aby k valorizaci plateb za státní pojištěnce v roce 2024 nedošlo, je to bezprecedentní,“ uvedla dále Žitníková.

Podle zástupců zdravotnických odborů jde o „brutální podraz“ na zaměstnance veřejných služeb, veřejné správy a na resort zdravotnictví jako celek. „Berou to na lidech hlava nehlava. Státní rozpočet byl vždy nejdůležitější zákon a oni se s námi teď ani nebaví,“ uvedl k věci předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Také jsme psali:

Odbory si stěžují mimo jiné na to, že ve zdravotnictví se už po léta prohlubuje personální krize a kvůli nedostatku zaměstnanců jsou uzavřená oddělení v nemocnicích nebo se prodlužují čekací doby na operace. „V problémech není jen nemocniční péče, ale také zdravotní péče v terénu. Chybějí dětští a praktičtí lékaři, zubaři, neurologové, psychiatři a další,“ dodala Žitníková.

Podle zástupců zdravotnických odborů jde o „brutální podraz“ na zaměstnance veřejných služeb, veřejné správy a na resort zdravotnictví jako celek. Odbory si stěžují mimo jiné na to, že ve zdravotnictví se už po léta prohlubuje personální krize a kvůli nedostatku zaměstnanců jsou uzavřená oddělení v nemocnicích nebo se prodlužují čekací doby na operace.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?