Zdroje z bezpečnostní komunity varují. Černochová mlží

politika

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala bez výběrového řízení do funkce nového ředitele státního Vojenského technického ústavu (VTÚ) Jiřího Kašpárka. Panují však obavy, že jde o střet zájmů a ovlivňování výběrového řízení. 

Zdroje z bezpečnostní komunity varují. Černochová mlží
Jana Černochová, ministryně obrany
17. února 2023 - 11:03

V souvislosti s Kašpárkem se mluví o možném střetu zájmů kvůli probíhajícímu tendru na lehká útočná vozidla. V minulosti totiž zpracoval studii, která doporučila koupit armádě vozidla Supacat, v Česku zastoupené firmou známého ministerského náměstka Františka Šulce. O kauze informoval server novinky.cz. 

Právě těmto vozům mají podle zdrojů serveru nahrávat podmínky probíhajícího výběrového řízení. Resort však jakýkoliv střet zájmů odmítá.

Kašpárek byl jmenován nestandardně bez výběrového řízení, a to s odůvodněním resortu, že je třeba podnik stabilizovat. Děje se tak poté, co za řady nejasností ministryně Černochová vyhodila tehdejšího šéfa VTÚ Petra Novotného. Oficiální zdůvodnění resortu znělo, že část zaměstnanců byla výrazně nespokojena s jeho vedením podniku a komunikací. Tomu však neodpovídá fakt, že více než polovina zaměstnanců firmy se tehdy proti Novotného odvolání v petici ohradila.


Jak dále uvedl server novinky.cz, jejich zdroje z bezpečnostní komunity obeznámené s děním okolo státního podniku VTÚ dávají Kašpárkovo jmenování do čela podniku do souvislosti s veřejnou zakázkou na nákup lehkých útočných vozidel (LÚV) za 5,6 miliardy korun, která by měla putovat k 601. skupině speciálních sil či 43. výsadkovému pluku.

V podniku se podle serveru diskutuje o tom, že by po Kašpárkově příchodu mohlo dojít k ukončení projektu státní firmou spoluvyvíjeného lehkého útočného vozidla Sabre, které VTÚ představilo na loňském veletrhu Future Forces Forum pořádaném v Praze, tak aby nemohlo zasáhnout do tendru.

„Obávám se, že po nástupu pana Kašpárka bude zastaven společný projekt VTÚ Sabre(LEV), který je přímým konkurentem vozidla Supacat, ovšem s přímým zapojením VTÚ a českého průmyslu,“ řekl pro novinky.cz poslanec a člen branného výboru Michal Ratiborský (ANO) s odkazem na své informace z bezpečnostní komunity.

Také jsme psali:

Právě Kašpárek v době, kdy v letech 2019 až 2021 působil na pozici ředitele speciální výroby ve vyškovském závodě VTÚ, zpracovával studii proveditelnosti, z níž vzešlo doporučení pořídit vozidla HMT400 Jackal od britského výrobce Supacat, jakožto nejvhodnější řešení pro českou armádu.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif