Aplikace 100. kochleárního implantátu ve Fakultní nemocnici HK

regiony

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN HK implantovali již 100 kochleárních implantátů.

Aplikace 100. kochleárního implantátu ve Fakultní nemocnici HK
Fakultní nemocnice Hradec Králové
30. června 2022 - 08:00

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli od roku 2016 již 100 kochleárních implantací, při kterých se nemocnému zavádí neuroprotéza do vnitřního ucha. Tato metoda umožňuje přeměnu zvuku v elektrické impulsy dráždící přímo sluchový nerv a tím vyvolávají sluchový vjem. Kochleární implantát umožňuje slyšení u nemocných s těžkou nedoslýchavostí i s úplnou ztrátou sluchu.

Specialisté v hradecké fakultní nemocnici první kochleární implantáty voperovali v prosinci 2016, první kochleární implantaci u dítěte provedli lékaři ve FN HK v květnu 2017. Kochleární implantáty v Hradci Králové získalo v minulých letech například i jedenáctiměsíční dítě či třiasedmdesátiletý senior. V celé České republice se ročně uskuteční téměř 200 kochleárních implantací, kromě Hradce Králové také v Praze, Brně a Ostravě.
 
„Vlastní operace implantátu je klíčový krok umožňující slyšení. Prvním předpokladem je správný výběr nemocného, kterému může neuroprotéza pomoci. Zásadní pro úspěch celého procesu je pak pooperační péče, protože řečový procesor, který implantát obsahuje, se musí opakovaně individuálně nastavovat,“ uvedl prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D., přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FN HK s tím, že pacienti s poruchou sluchu se mohou objednat na kliniku na vyšetření, která zjistí, zda by byla indikace kochleárního implantátu pro pacienta vhodná.

Nemocnice se připojí k Mezinárodnímu dni urgentní medicíny

Pacienty operace vrátila z věčného ticha do zaměstnání, mezi přátele a dokonce i ke koníčkům, jakými je poslech koncertní hudby. „Největší radostí je sledovat pokrok dětí, kterým implantát umožní naučit se mluvenou řeč a plně se zařadit mezi ostatní zdravé děti,“ dodal profesor Chrobok.

Lékaři ve východních Čechách jsou díky spolupráci s neonatology v rámci screeningu sluchu novorozenců schopni zachytit děti s velmi těžkou sluchovou poruchou již po jejich narození. Díky kochleárním implantátům je možné zajistit, že těžce nedoslýchavé děti, které by se staly hluchoněmými, vyrostou jako normálně slyšící. Operace je vhodná také pro ohluchlé dospělé, kterým neuroprotéza umožní navrátit nemocným sluch v situaci, kdy ani silná sluchadla již nestačí.

„Jsme šťastní a pyšní, že se ve Fakultní nemocnici Hradec Králové podařilo vybudovat plně funkční tým pracovníků a centrum kochleárních implantací, se zajištěním skvělé a kvalitní předoperační, operační i pooperační péče,“ dodal profesor Chrobok.

Kralovehradeckenoviny.cz informoval Bc. Jakub Sochor, mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

(jv,kralovehradeckenoviny.cz foto:arch.fnhk)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?