Bývalá restaurace Bohemia získala po rekonstrukci opět svůj lesk

regiony

Bývalá restaurace Bohemia získala po rozsáhlé rekonstrukci opět svůj lesk. Nabídne unikátní zázemí pro eventy, kulturní a společenská setkávání.

Bývalá restaurace Bohemia získala po rekonstrukci opět svůj lesk
Bývalá restaurace Bohemia po rekonstrukc
4. února 2023 - 12:30

Bývalá restaurace Bohemia na pražském Výstavišti se dočkala kompletní a velmi náročné rekonstrukce s ohledem na zachování jejího historického rázu. Budova bývalé plzeňské restaurace z roku 1891 nyní otevírá své brány veřejnosti a bude sloužit pro rozmanité účely jako konference, výstavy, módní přehlídky, komorní koncerty a další kulturní akce nebo společenská a obchodní setkání.

„Návštěvníkům Výstaviště i Stromovky se dosud nabízel pouze smutný pohled na chátrající a uzavřený objekt bývalé restaurace Bohemia. Nyní jsme této historické budově navrátili její bývalou krásu a mě těší, že brzy otevřeme Pražanům nový reprezentativní a kultivovaný prostor pro konání nejrůznějších akcí. Restaurace Bohemia se tak zařadí na seznam investičních akcí, které jsme v areálu dokončili během jediného volebního období. Kromě revitalizace dolní části Výstaviště s venkovními sportovišti bych rád zmínil opravenou sousední budovu s restaurací Pražan a Křižíkovy pavilony. A v nejbližších letech se k nim přidá i nyní rekonstruované divadlo Spirála, Lapidárium, a především symbol celého Výstaviště, Průmyslový palác,“ komentuje Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

Budova Bohemia byla původně postavena jako restaurace v rámci Jubilejní zemské výstavy v roce 1891, patří tedy k nejstarším stavbám na Výstavišti. Traduje se, že prvním nájemcem restaurace byl hoteliér a restauratér Václav Petzold, pod jehož jménem je restaurační pavilon veden v seznamu památek. Jako restaurace sloužila Bohemia i v následujících letech, a to až do druhé poloviny 20. století.

Objekt nyní prošel komplexní obnovou podle projektu architektonické kanceláře SGL PROJEKT s.r.o., ak. arch. Jiřího Javůrka a Ing. Heleny Literové, stavební práce realizovala firma Subterra a.s. Stavba již má za sebou kolaudaci a během následujících týdnů bude rekonstrukce dokončena o poslední detaily týkající se zejména okolí samotné budovy a přístupových cest. Celkový rozpočet rekonstrukčních prací činil 87,7 milionů korun.

Objekt nabízí přízemní prostorný sál pro společenské a kulturní akce, módní přehlídky, komorní koncerty, vernisáže, tiskové konference a další eventy různého zaměření. Budoucím návštěvníkům jsou k dispozici v horním patře také dva salonky pro obchodní jednání, komorní setkávání či prezentace výrobků a služeb. Nechybí ani špičkově vybavená kuchyně se zázemím pro nejnáročnější catering s tím, že další menší profesionální kuchyně se nachází také v horním patře pro případ využití všech prostor budovy v jeden moment. Samozřejmostí je pak veškeré technické zázemí včetně ozvučení. Kapacita budovy je 164 osob.

„Budova Bohemia patří vedle Průmyslového paláce k historicky nejvýznamnějším objektům na Výstavišti. Osobně jsem moc rád, že byla zachována a velmi citlivě renovována, díky čemuž můžeme našim návštěvníkům a obchodním partnerům nabídnout další unikátní místo pro řadu ať už kulturních akcí nebo společenských setkání. Přestože rekonstrukce vyžadovala skutečně rozsáhlé úpravy a zachovány byly prakticky jen obvodové zdi, střechy zázemí a věžiček, podařilo se zachránit další historický objekt, který si svou budoucnost bezesporu zaslouží,“ říká Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s.



Zajímavosti ze stavby:
hlavní zaklenutý sál objektu má celkovou výšku 10 m
   
čelní a boční okna sálu mají výšku 5,7 m, vstupní francouzské okno s hlavními vstupními dveřmi má výšku 6,7 m

na bočních fasádách hlavního sálu byly historicky provedeny klenuté otvory pro okna, ale osazena byla okna s rovným napražím, dozdívky pod klenbou byly odstraněny a byla provedena okna s lunetami jako v hlavním průčelí objektu

původní okna byla zachována jen zčásti, profilace nových oken je kopií původních a zachovaných prvků (profilace poutců, klapaček, rámu, krycích lišt apod.)

v západní zdi bylo odkryto zazděné původní okno, jeho profilace byla použita pro výrobu oken v západní fasádě (směrem do Stromovky)

výběr barvy použité na oknech vycházel z průzkumu oken a následně i barevného provedení zazděného okna objeveného během rekonstrukce

původní dveře nebyly dochovány

při demontáži novodobé plechové krytiny západní části krovu byly za pozednicemi objeveny zbytky břidličných střešních šablon, které pak nahradily původně plánovanou střešní krytinu

na severní a západní fasádě byly doplněny původní pilastry (na fasádě zachovány hlavice bez dříku)

stav krovu nad hlavním sálem vyžadoval jeho kompletní výměnu, tím bylo nutné znovu zrealizovat klenutý podhled sálu, nově jsou provedeny i krovy na bočních věžičkách

nově realizovaný krov je tvarovou kopií původního krovu nad hlavním sálem, a to včetně zavěšeného podhledu hlavního sálu, před jeho demontáží byl podrobně zaměřen, spoje byly provedeny v maximální možné míře tesařsky, tahové spoje byly provedeny jako kopie původních

ramenáty krovu byly vyráběny na místě stavby

na nový krov a klenutý podhled nad hlavním sálem bylo spotřebováno cca 30 m3 dřeva, krov se skládá z cca 570 prvků

technologické rozvody jsou vedeny v instalačních kanálech pod podlahou 1.podlaží

omítky jsou provedeny vápenné s pucolánem (jemný písečný sopečný popel využívaný jako hydraulické pojivo do malt a betonů)

Budova Bohemia nabízí:
    Hlavní sál: 157 m2 / kapacita 80 osob
    Bar: 54 m2 / kapacita 28 osob
    Dva salonky: á 48 m2 / 28 osob
    Terasy: 1 274 m2
    Zastavěná plocha: 703 m2

Vybavení:
    audio/video technika
    exteriérové schodiště ze Stromovky
    letní bezbariérové vstupy z teras
    navařovací kuchyně, gastro přípravna

Využití:
    konference
    bankety, business snídaně
    tiskové konference
    výstavy a vernisáže
    privátní akce, svatby
    módní přehlídky apod.

Informoval Magistrát hlavního města Prahy.

(jv,prazskenovinky.cz foto:výstaviště praha,mhmp)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif