Den Brna 2022 větší než dříve

regiony

Program pro celou rodinu nabídne 12. až 14. 8. 2022 městský festival Den Brna. Tato tradiční akce připomíná události roku 1645, kdy se Brno ubránilo obléhání švédských vojsk a vydobylo si tak pozici zemského centra.

Den Brna 2022 větší než dříve
Ukázka boje
4. srpna 2022 - 11:00

TIC BRNO akci spolupořádá s Biskupstvím brněnským, Společností 1645 a partnerem je nově Muzeum města Brna.

Úspěšná obrana v roce 1645, vedená velitelem Raduitem de Souches, je patrně nejvýznamnější událostí v dějinách Brna a důsledky pociťujeme prakticky dodnes. „Akce se letos nově rozšíří i na hrad Špilberk, kde připravujeme středověké řemeslné trhy i kulturní program. Na své si přijdou jak milovníci historie, tak rodiny s dětmi, program na Kraví hoře i Špilberku je navíc zdarma,” zve na festival primátorka města Brna Markéta Vaňková.

TIC BRNO pořádá v pátek 12. 8. oblíbené podzemní prohlídky s názvem Černá koule pro Torstensona v Labyrintu pod Zelným trhem. Právě speciálně upravená černá koule byla podle legendy tím jediným, co mohlo usmrtit švédského generála Torstensona. K obléhání Brna se váží i další pověsti, například jedna vysvětluje, proč v Brně dodnes zvoní poledne už v 11 hodin.

Sobota 13. 8. začne dopoledním průvodem téměř 220 pěších vojáků, kteří projdou od Denisových sadů přes náměstí Svobody ke kostelu sv. Jakuba, kde se odehraje pietní akt na památku Raduita de Souches. Poté se vojsko přemístí na Kraví horu, která bude až do večera centrem vojensko-historického programu. Po celý den zde bude stát dobový vojenský tábor, v němž návštěvníci zažijí autentickou atmosféru  dobového táborového života i pravidelné ukázky výcviku typických jednotek třicetileté války, jako jsou mušketýři, arkebuzíři, pikenýři či dělostřelci. Program doplní jízdní sokolníci z období třicetileté války, atraktivní jezdecká show společnosti Tvrz, dobová módní přehlídka, koncerty středověké hudby, historizujícího folku i propojení hudební tradice s moderním uměním v podání rockové skupiny Clamortis.



„Hlavní vojensko-historickou atrakcí bude tradiční bitevní ukázka, v letošním roce ovšem pojatá v podobě oživlých výjevů, které zobrazí klíčové okamžiky samotného obléhání Brna. Diváci se mohou těšit na scénické ztvárnění osoby Raduita de Souches i pátera Martina Středy,” popisuje Ondřej Anton ze Společnosti 1645.

V sobotu i neděli si můžete vyjít také na hrad Špilberk. Program na hradě je letošní novinkou, která nadchne celou rodinu. Dopřejte si příjemný letní den na hradě s tradičním řemeslným trhem a koncerty středověké hudby. V sobotu zhlédnete divadelní hru o bájném hrdinovi Robinu Hoodovi nebo si poslechnete milostné barokní árie za doprovodu cembala od vokálního tria Drei Engel. Po celý den budou probíhat výtvarné dílny pro děti a navíc hrad nabídne zdarma vstup do dvou  expozic a na rozhlednu. Sobotu uzavře ve 21.30 tichý barokní ohňostroj,” doplňuje Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Neděle 14. 8. bude věnována duchovnímu rozměru festivalu. Biskupství brněnské zve na  pontifikální bohoslužbu v katedrále sv. Petra a Pavla a také na komentovanou prohlídku kostela Nanebevzetí Panny Marie a sochy pátera Martina Středy. V zahradách pod Petrovem si rodiny s dětmi užijí také pohádku Bajaja Divadla Víti Marčíka, světové speciality ochutnáte v restauraci L'Eau Vive.

Jihomoravskénovinky.cz informovala Ing. Hana Novosadová, tisková mluvčí, TIC BRNO, p. o.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:tic)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif