Hejtman se setkal s vítězem ankety Dítě Česka 2022

regiony

Na krajském úřadě se konalo setkání hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka s vítězem ankety Dítě Česko, kterým se stal Matěj Strnad ze Sekerských Chalup.

Hejtman se setkal s vítězem ankety Dítě Česka 2022
Krajský úřad Karlovarského kraje
20. března 2023 - 12:00

Jednalo se o 2. ročník ankety, kterou vyhlašuje UNICEF. Jejím cílem je vyhledat výjimečné děti se zájmem o své okolí, kteří se dlouhodobě zabývají přínosnými aktivitami pro druhé a inspirují své okolí. O vítězi rozhoduje odborná porota, v níž zasedá například ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba, předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králičková, herečka a velvyslankyně UNICEF ČR Jitka Čvančarová, velvyslanec  UNICEF ČR a bývalý hokejista Patrik Eliáš a další. Z finalistů vybírá odborná porota vždy dva vítěze – jednoho chlapce a jednu dívku. A právě vítězem se stal Matěj Strnad z Karlovarského kraje a Anna Soukupová z Netunic.

Matěj je velmi aktivní a nadějný záchranář. Původně byl, po vzoru svého dědečka, členem jednotky dobrovolných hasičů. Nyní je členem Záchranné služby Royal Rangers. Jako jeden z nejmladších členů absolvoval zdravotnický kurz a začal se věnovat záchranářskému výcviku. Prošel již specializačnímu kurzy potápění, výškových prací, speleolezení a outdoorového záchranářství, a to nejen na území České republiky ale také v Dolomitech, Švýcarsku nebo Chorvatsku.      

V rámci svého působení u horské služby Mountain Rangers zachránil Matěj již desítky turistů z nesnází,  poskytuje pomoc u lehkých zranění i život ohrožujících stavů. Zapojil se také do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, kam jel pro handicapované a nemocné civilisty, následně jim byl dále nápomocen při hospitalizaci v rámci zemí EU.

Vítězství v anketě Dítě Česka není prvním oceněním, které Matěj získal. Pyšní se také zlatou záchranářskou hvězdou cti, kterou získal po záchraně osmnácti životů před utonutím a 36 životů při pandemii COVID-19. Do budoucna by se chtěl nadále věnovat záchranářství, a to buď z pozice profesionálního hasiče nebo leteckého záchranáře.



Karlovarský kraj byl úspěšný i v minulém ročníku ankety, mezi vítězi byl Jan Žák ze Starého Sedla, který je vášnivým biologem. V období pandemie koronaviru přišel s nápadem, jak pomoci zavřeným zoologickým zahradám, jímž chyběly prostředky na provoz. Sám vytvořil dvě únikové hry na počítači, jejich prostřednictvím se podařilo pro ZOO vybrat 125 000 Kč.

Informovala Jitka Čmoková za Krajský úřad Karlovarského kraje.

(jv,karlovarskenovinky.cz foto:arch.kú)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif