Jeden je obrazem, dva tvoří silnou myšlenku

regiony

Dílem měsíce v Oblastní galerii Liberec se stal obraz Dvojice od Veroniky Holcové. Dílo je tvořeno dvěma obrazy, které je nutné držet v těsné blízkosti. Malby jsou k vidění v rámci expozice Na křídlech života.

Jeden je obrazem, dva tvoří silnou myšlenku
Veronika Holcová: Dvojice
9. srpna 2022 - 07:00

„Naše muzea a galerie se snaží doplňovat sbírky novými akvizicemi, na základě doporučení nákupních komisí. Sbírkotvorná činnost je jednou z naprosto základních povinností muzeí a galerií. Každoročně je tak v posledních letech v rozpočtech organizací položka na tyto nákupy. O nákupu díla Veroniky Holcové bude nákupní komise, na základě návrhu galerie, teprve rozhodovat,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Obrazy vznikaly mezi lety 2007–2016 během autorčina pobytu v kanadské Ottawě. Poprvé byly představeny v liberecké galerii již v roce 2020 na výstavě Srdce na tahu.



Veronika Holcová je významnou českou umělkyní. V rámci své umělecké kariéry si vybudovala rozpoznatelný rukopis, založený na prolínání figurativních a krajinných motivů. Její díla diváka uvádějí do snového prostředí plného křehkých až surreálních figur na pozadí silně imaginativních krajin. Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze, kde prošla ateliéry kresby, malby i grafiky. Na výtvarné scéně se pohybuje od roku 1994, kdy se účastnila několika skupinových i sólových výstav v České republice i v zahraničí. Velká část její tvorby je poznamenaná již zmíněným delším pobytem v Ottawě, kde čerpala inspiraci v kanadské přírodě.

Do všech svých děl autorka promítá její osobní život, emoce, prožitky či vzpomínky. „I Dvojice odkazuje na životní zkušenost Veroniky Holcové,“ říká Johana Kabíčková, šéfkurátorka liberecké galerie. „Tmavé vázy stojící v zelené přírodě, z jejíchž hrdel se rozpínají růžové květiny, představují partnerskou dvojici – pár, který tvořila se svým tehdejším partnerem během pobytu v Kanadě. Skrze toto dílo zkoumala své pocity a jejich vztah – prolínání osobností, stejně tak jako skryté i výraznější odlišnosti – čímž vytvořila obecný obraz o snaze soužití v partnerství.“

Libereckénovinky.cz informovala Anna Vašková, tisková mluvčí,Liberecký kraj.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:lk)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif