Kamery v Bohumíně pohlídají červenou kolonii

regiony

Další dvě pohyblivé kamery pohlídají rušná místa v centru Bohumína. Jednu instalují strážníci tento týden u křižovatky ulic Okružní a Čs. Armády, druhá přibude do konce října u bývalé dělnické kolonie, která od loňska prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Kamery v Bohumíně pohlídají červenou kolonii
Operační mpracoviště
27. září 2022 - 12:00

Za oba přístroje zaplatí město zhruba 80 tisíc korun.

Přestavba osmi cihlových bytových domů, v nichž vzniká 52 nových bytů, skončí ještě letos. Budoucím nájemníkům je město nabídne v licitacích na jaře příštího roku. Na novou lokalitu dohlédne kamerový monitorovací systém, který obsluhují bohumínští strážníci.

„Aktuálně máme 34 pohyblivých barevných kamer včetně našeho vyhodnocovacího záznamového zařízení. To je propojeno s pracovištěm Policie České republiky. Letos investujeme do dalších dvou snímacích přístrojů, jeden z nich instalujeme na věžový dům v Okružní ulici 1055. Dohlédne na celou červenou kolonii, dále k místní školce a na oblast Jateční ulice až po přilehlé parkoviště,“ potvrdil ředitel Městské policie Bohumín Roman Honysz.

S montáží druhé kamery se v těchto dnech počítá u jedné z frekventovaných křižovatek v centru města. Pohlídá prostory u Benešovy základní školy, Okružní ulici směrem k bytovému domu Slunečnice a část ulice Čs. Armády.  „Kamerové záznamy slouží ke zjišťování trestných činů a přestupků, dopravních nehod či hlídání parkovišť. Mohou ale operativně pomoci i ve chvíli, kdy někoho postihne náhlá zdravotní indispozice či má jiný problém,“ doplnil Honysz.



S instalací kamer do ulic začal Bohumín v roce 1997. Za pětadvacet let se jejich počet zdesetinásobil. Naposledy se systém rozšiřoval loni o čtyři kusy. Dvě digitální oči umístili strážníci do Hobbyparku, jedno do rekreační oblasti Vrbického jezera a poslední do Bezručovy ulice se záběry na volnočasový areál Faja. „Mimo stabilních zařízení využíváme i tři mobilní kamery především pro kontrolu odpadových míst a provozujeme i dvě fotopasti, které přemisťujeme podle aktuálních potřeb,“ konstatoval Honysz s tím, že díky kamerovému systému strážníci loni vyřešili zhruba čtyřicet důležitých událostí včetně odhalení několika pachatelů trestné činnosti a zadržení hledaných osob.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Jana Končítková, tisková mluvčí, město Bohumín.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:MeUBohumin)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?