Kroměřížská jubilea připomíná výstava ve foyer radnice

regiony

Kroměříž v letošním roce slaví 760 let svého trvání. Významné výročí připomínají koncerty, přednášky, besedy, pamatují na ně i pořadatelé zábavných či sportovních akcí, jako je třeba Vybarvený běh, a upozorňují na ně v jejich průběhu.

Kroměřížská jubilea připomíná výstava ve foyer radnice
Z výstavy
6. června 2023 - 07:30

„Součástí oslav 760 let města Kroměříže je rovněž výstava s názvem Kroměříž jubilující instalovaná ve vstupních prostorách kroměřížské radnice. Lidé ji mohou navštívit a prohlídnout si od 1. června do 1. září,“ uvedl radní Jiří Kašík.

Výstava Kroměříž jubilující přibližuje historii města v netradiční a originální podobě, a to na pozadí významných návštěv, které do Kroměříže zavítaly v uplynulých staletích. Návštěvníky zavádí ale i do mnohem vzdálenější minulosti, připomíná osídlení katastru města od pradávných dob a ukazuje archeologické nálezy a předměty, které pomáhají vytvářet obraz života našich předků. Výstava v chronologické řadě připomíná jednotlivá století a dává možnost poznat, jak se město rozvíjelo, jaké významné události se tu odehrály a jak ovlivnily život samotného města i jeho obyvatel.



„Návštěvníky jistě zaujmou vyobrazení rekonstrukce Kovářské brány ze 14. století, kostela Panny Marie v 15. století nebo kopie mapy středu města z roku 1830. Pozornosti neuniknou ani portréty významných osobností, které město navštívily, fotografie zachycující zajímavé historické události, faksimile listin týkajících se města či kroniky z 2. poloviny 20. století,“ upřesnila Jitka Zezulová, ředitelka Státního okresního archivu v Kroměříži, který výstavu připravil ve spolupráci s Územním pracovištěm NPÚ Kroměříž a Muzeem Kroměřížska.

Zlínskénovinky.cz informoval Jan Vondrášek, tiskový mluvčí, Městský úřad Kroměříž.

(rp,zlinskenovinky.cz,fotomeu kromeriz)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?