Lékaři varují před rizikem otrav oxidem uhelnatým

regiony

Nejčastější jsou otravy oxidem uhelnatým v době topné sezóny, kdy je v provozu více rizikových spotřebičů. Lékaři z Nemocnice AGEL Nový Jičín varují, že případů rapidně narůstá v období od prosince do března.

Lékaři varují před rizikem otrav oxidem uhelnatým
Pacienti s otravou oxidem uhelnatým bývají nezřídka hospitalizováni na oddělení ARO či JIP
26. ledna 2023 - 12:00

Otrava oxidem uhelnatým se může projevovat při nízkých koncentracích u zdravého člověka pocitem únavy a bolest hlavy, člověk se srdečními problémy může mít pocit tlaku či bolesti na prsou. Při vyšších koncentracích dochází k poruchám vidění a koordinace, silným bolestem hlavy, závratím, zmatečnému chování a může být pociťována žaludeční nevolnost. Postižený může mít také sklon k mdlobám, křeče a zvýšenou teplotu.

„Pocity jsou někdy podobné alkoholové opilosti, přičemž se postižený může chovat agresivně,“ podotýká primář plicního oddělení Lubomír Leškovský a dodává, že velmi vysoké koncentrace jsou pak smrtelné, protože vedou k udušení.

Záludnost otravy navíc spočívá v tom, že postupuje opravdu rychle. Vedlejším příznakem je navíc částečná či úplná ztráta vůle. To znamená, že ačkoliv si přiotrávený člověk uvědomuje hrozící nebezpečí, často není schopen jakkoliv reagovat.

Ze statistik vyplývá, že právě Moravskoslezský kraj patří společně s Jihomoravským a Prahou mezi oblasti s nejvyšším výskytem zranění či usmrcení následkem otravy plynem. V těchto krajích se odehrála téměř polovina všech případů. Každý rok je to v průměru 140 událostí spojených s otravou plynem. Ve více než 80% případů jde o oxid uhelnatý.



Oxid uhelnatý vzniká často nedokonalým spalováním v domácích spotřebičích jako jsou plynová topidla (např. tzv. karmy), plynové bojlery a sporáky, krby či kotle. Ke vzniku oxidu uhelnatého, dochází například při zanesení komínu, kdy se spaliny hromadí u spotřebiče. Podobné je to i při netěsnosti spalinových cest nebo u špatně čištěných a neseřízených spotřebičů. Problém mohou způsobit i stavební úpravy s ohledem na přísun vzduchu. Může jít třeba o výměnu starých oken za nová, která velmi dobře těsní. Nebo výměnu dveří s původními větracími mřížkami za nové bez mřížek. Za otravy může někdy i používání spotřebičů nesprávným způsobem. Rizikem je tak např. používání plynové trouby k vytápění, grilu na dřevěné uhlí uvnitř bytu nebo zapnutý motor auta v garáži.

Protože oxid uhelnatý je bez barvy, zápachu a chuti je smysly prakticky nemožné přítomnost nebezpečí poznat. Nejlepší způsob, jak přítomnost nebezpečného plynu včas odhalit, je proto prostřednictvím čidla se zvukovým a světelným signálem.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí, AGEL a.s.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:agel)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif