Město Hradec Králové rozdává svým občanům nádoby na gastroodpad

regiony

Občané města, kteří chtějí třídit gastroodpad, tedy biologicky rozložitelný odpad z kuchyní, si budou moci zdarma vyzvednout opakovaně použitelné nádoby na jeho shromažďování v domácnosti.

Město Hradec Králové rozdává svým občanům nádoby na gastroodpad
Nádoba na gastroodpad
28. ledna 2023 - 08:30

Zájemci je budou moci získat v průběhu prvního čtvrtletí postupně na šesti místech v různých částech města.

Poprvé tato možnost nastane 31. ledna u Hvězdy v Třebši, poté 8. února u Metuje v Labské Kotlině 2, 22. února u Alessandrie na Slezském Předměstí, 1. března na Benešově třídě na Moravském Předměstí, 8. března na Masarykově náměstí v centru města a 14. března u pošty v Malšovicích, vždy v době od 14.30 do 16.30 hodin.

„Pro nádobu je možné si přijít na libovolné z uvedených míst. Do nádob poté budou lidé doma odkládat živočišný i rostlinný odpad z kuchyní, například zbytky z ovoce či zeleniny a dalších jídel, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí a podobně. Důležité však je, aby veškerý odpad z kuchyní byl bez obalu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Po naplnění nádoby lidé její obsah vysypou do některé z více než dvou set speciálních hnědých nádob na gastroodpad, které Hradecké služby koncem minulého roku rozmístily na stálých venkovních stanovištích separovaného odpadu, obvykle poblíž nádob na třídění skla. Gastroodpad bude svážen v období od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně.



Hlavním důvodem spuštění třídění gastroodpadu je snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu a jeho využití pro výrobu energie. „Až 30 % směsného komunálního odpadu je tvořeno odpadem z kuchyní, přitom je to vynikající zdroj obnovitelné energie. Gastroopad skončí v bioplynové stanici a k lidem se vrátí v podobě elektřiny nebo tepla“ dodává náměstek Řádek.

Královéhradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif