Město Jičín chce nakoupit energie na rok 2024 na komoditní burze

regiony

Rada města schválila dvě smlouvy se společností FIN-servis, a.s., o zprostředkování burzovních komoditních obchodů.

Město Jičín chce nakoupit energie na rok 2024 na komoditní burze
Ilustrační foto
6. června 2023 - 08:00

První smlouva se týká nákupu elektrické energie, druhá nákupu plynu. Město Jičín se obě komodity pokusí vysoutěžit na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde ho bude coby dohodce zastupovat právě společnost FIN-servis. Cílem je získat co nejvíce příznivé ceny.

Představitelé města Jičína situaci dlouhodobě konzultují se společností FIN-servis a sledují vývoj cen. V současnosti se většina dodavatelů komodit chystá uzavírat burzovní obchody na roky 2024 i 2025. S koncem topné sezóny a nástupem teplého počasí panuje všeobecné očekávání poklesu ceny vzhledem k proběhlé mírné zimě a relativní naplněnosti zásobníků plynu v rámci státních rezerv. Město Jičín je také připraveno na všechny varianty cenotvorby, tedy na postupnou fixaci ceny, jednorázovou fixaci nebo na spotové ceny. Investiční odbor doporučil použít jednorázovou fixaci.



Odměna za zprostředkování nákupu na burze pro společnost FIN-servis je 39 tisíc Kč bez DPH za elektrickou energii a 19 tisíc Kč bez DPH za plyn. Město Jičín tak v rámci centralizovaného zadávání nakoupí energie i pro své příspěvkové organizace. Samotný nákup proběhne po doporučení dohodce včetně ceny, kterou poté bude schvalovat Rada města.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí, MěÚ Jičín.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif