Mezinárodní přírodovědná soutěž letos poprvé zamíří na Linhart

regiony

Místní kolo mezinárodní soutěže YPEF, Mladí lidé v evropských lesích, se letos poprvé uskuteční v areálu Svatý Linhart Lázeňských lesů Karlovy Vary.

Mezinárodní přírodovědná soutěž letos poprvé zamíří na Linhart
Mezinárodní přírodovědná soutěž
26. ledna 2023 - 12:30

Tříčlenná družstva žáků a studentů porovnají své znalosti přírody ve středu 1. února. Jejich vědomosti o lese prověří testové otázky, které doplní poznávání rostlin a živočichů a praktický úkol připravený lesníky. Garantem soutěže za Českou republiku je Česká lesnická společnost, organizátorem místního kola v Karlových Varech se staly Vojenské lesy a statky ČR.

Na počátku byla myšlenka šířit mezi mládeží znalosti o přírodě
Kolik semínek je průměrně v jedné smrkové šišce? Jakým způsobem se dají chránit stromky? I na takové záludné otázky by měli znát odpověď Mladí lidé v evropských lesích, tedy účastníci mezinárodní znalostní soutěže YPEF (Young People in European Forests). Soutěž založili polští lesníci s cílem zlepšit povědomí mládeže, i celé společnosti o významu lesů a lesnictví v dnešní době. Aktivně jsou do ní zapojeny lesnické instituce z 10 zemí Evropy.

Teorii prověří testy, zručnost dětí praktický úkol
Znalosti o přírodě porovnávají tříčlenná družstva, rozdělená do kategorie žáků druhého stupně základních škol a studentů středních škol. „Účastníci nejdříve absolvují písemný test s dvaceti otázkami z historie lesnictví, ochrany a obnovy lesa a myslivosti a poté je čeká poznávání rostlin a živočichů,“ přibližuje průběh soutěže lesní pedagožka Jana Hynková.

„Aby si děti osahaly práci v lese, připravujeme pro ně také praktický úkol. Družstva budou soutěžit v zatloukání hřebíků na čas. Výsledek bude důležitý zejména ve chvíli, kdy bodové hodnocení testů bude mezi družstvy vyrovnané,“ doplňuje za lázeňské lesy Martina Nentvichová.

Nejúspěšnější řešitelé postupují od místního kola až k mezinárodnímu
Vítězové místního kola pokračují do regionálního, odkud mají možnost probojovat se až do národního finále a mezinárodního kola, které se uskuteční v září na Ukrajině. Soutěž probíhá již od roku 2010, přičemž v Karlových Varech se místní kolo pořádá od roku 2015. Jeho hlavním organizátorem je divize Karlovy Vary Vojenských lesů a statků ČR. Letos poprvé zamíří studenti do areálu Svatý Linhart Lázeňských lesů Karlovy Vary.



„Nabídku na spoluorganizování soutěže jsme rádi přijali. Šíření znalostí o lese a hospodaření v něm považujeme za velmi důležité, zejména v lázeňském městě, kde lesy hrají významnou roli,“ připomíná ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Stanislav Dvořák. „Děti přivítáme v galerii na Linhartu a praktické ukázky budou připraveny ve venkovním areálu. Ty nejlepší odměníme vstupenkami do lanového centra, ale doufáme, že jako hlavní výhru si všichni účastníci odnesou hezké vzpomínky a nové poznatky.“

Karlovarskenovinky.cz informovala Helena Kyselá, tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary.

(jv,karlovarskenovinky.cz foto:arch.mmkv)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?