Muzeum lidových staveb v Kouřimi se dočká nových staveb

regiony

Středočeský kraj počítá s vybudováním nové vstupní budovy a dalších 5 objektů v Muzeu lidových staveb v Kouřimi.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi se dočká nových staveb
Muzeum lidových staveb v Kouřimi
28. ledna 2023 - 12:30

Krajská rada na svém zasedání schválila vyhlášení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace v souvislosti s plánovanou výstavbou kopií historických objektů kouřimského skanzenu. Zadavatelem veřejné zakázky bude Regionální muzeum v Kolíně a její hodnota je vyčíslena na 6,7 milionů korun bez DPH.

Předmětem projektu bude výstavba nové vstupní budovy a stavba dalších 5 objektů. Radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák popisuje detaily zakázky: „Speciální stavbou má být například věrná kopie kostela z Dolních Kralovic. Cílem projekční činnosti bude vypracovat detailní podobu kostela na základě dostupných informací o jeho historickém vývoji. Součástí bude také návrh detailního řešení zvýšeného plateau, návrh podoby hřbitova a márnice, včetně krajinářského řešení a pěších komunikací.

Dalšími objekty, které kraj plánuje v objektu kouřimského muzea vybudovat, budou Dům ze Starostína, Dům vrchnostenské správy – Laubovna z Křivoklátu Amalína, chalupa z Polabí, špýchar z Martinic a zvonice z Meceříže. „Očekáváme spolupráci projektantů s orgány památkové péče, kdy doplnění projektové dokumentace zejména o detailní návrhy krovů a střešních plášťů včetně řemeslných detailů a detailů opracování tesařských prvků bude probíhat v konzultaci právě s těmito orgány památkové péče,“ vysvětluje radní Lesák.



Součástí projektové dokumentace bude rovněž požárně bezpečnostní řešení staveb a dokumentace stabilního hasicího zařízení objektů.

Kraj počítá s financováním 85 % z Operačního programu IROP, 15 % celkového objemu financí půjde z rozpočtu Středočeského kraje. Samotná stavba by měla být zahájena v průběhu příštího roku.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:arch.kú)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?