Příklady zemědělství a zadržování vody v krajině na Vysočině

regiony

Kraj Vysočina se rozkládá na ploše 6.796 km čtverečných, přičemž 60% tvoří zemědělská půda. Právem se tedy pyšní označením, že je zemědělský kraj.

Příklady zemědělství a zadržování vody v krajině na Vysočině
Ilustrační foto
27. června 2022 - 11:00

Zemědělská výroba společně s navazující potravinářskou výrobou patří mezi tradiční odvětví Kraje Vysočina. Zemědělství způsobem hospodaření (agrotechnické postupy) významně ovlivňuje nejen tvář krajiny, ale i život volně žijící zvěře a rostlin. „Zemědělci jsou bezesporu nezastupitelnými producenty potravinářských surovin a spolupodílejí se na udržení života komunit na venkově. Jsou součástí krátkých dodavatelských řetězců a přirozeným způsobem zajišťují prodej lokálních potravin, čímž snižují uhlíkovou stopu,“ uvádí radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek
 
Asociace soukromých zemědělců už čtyři roky prostřednictvím programu Pestrá krajina představuje veřejnosti zajímavé farmy z různých koutů republiky a vyhlašuje vítěze členských farem, kteří jsou ukázkovým příkladem toho, že promyšleně lze realizovat na svých hospodářstvích a v jejich okolí pestré osevní postupy, vysévat biopásy, budovat malé vodní nádrže, obnovovat či vysazovat nové sady, remízky či aleje, nakládat šetrně s půdou, dělat mnoho dalších opatření a přitom konkurenceschopně podnikat a vyrábět potraviny. V roce 2022 mezi 10 oceněnými byla také farma z Kraje Vysočina, a to farma Václava Velety v Lukavci (okres Pelhřimov), která převzala bronzovou medaili. Členové rodiny hospodaří na výměře 63 ha ve 30 půdních blocích a pěstují zejména brambory, základní obilniny, řepku, pícniny a mák. V oblasti živočišné výroby se Veletovi věnují chovu skotu. Vše, co pěstují a chovají, je do určité míry ovlivněno dlouhodobým výzkumem a pokusy, protože Václav Veleta je pokračovatelem zdejší pokusné stanice Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni, jež je VÚRV metodicky veden. Každoročně jsou na farmě pořádány Polní dny a odborné semináře pro zemědělce, kde  jsou  prezentovány výstupy, ovlivněné pokusy výživářskými, firemními a odrůdovými.



Podobným způsobem prezentuje precizní zemědělství i zemědělský podnik Havlíčkova Borová zemědělská a.s., který obhospodařuje mimo jiné i pozemky v CHKO Železné hory.  Celková obhospodařovaná výměra podniku je 1 454 ha a součástí podniku je: bioplynová stanice, benzínová pumpa, obchod s vypěstovanými produkty v Jitkově, ustájení pro 1500 kusů hovězího dobytka. Tato společnost pěstuje kukuřici na 225 ha, přičemž na 200 ha používá strip-till technologii. Plocha, kde rostlo žito, byla při uplatnění strip-till technologie oseta kukuřicí.

Předseda představenstva Ing. Málek k tomu říká: „V roce 2020 jsme si tuto technologii vyzkoušeli a výsledky nás přesvědčili, že je to postup, který má budoucnost, je to jednoduchá technologie, která však musí být vnímána jako hlavní, pracovní postupy musí být promyšlené.“ V zemědělském podniku posekali  žito – výška  strniště cca 10 centimetrů, zapravili digestát, a do takto připravené půdy oseli kukuřici. Při tomto způsobu je minimalizováno narušení ornice, z kukuřice  oseté tímto způsobem nemají strach, že dojde k erozní události, digestát dodá osivu patřičné živiny a vláhu. Zbytky žita zabrání erozní události.

Kromě precizního zemědělství se věnují výsadbě sadů, alejí a zeleně v areálu společnosti, aby zadržovali vodu, přispěli k lepšímu mikroklimatu a zároveň zajistili protierozní opatření. První sad s 50 stromy švestek zasázeli v roce 2013 a během roku 2020 až 2021 vysázeli 130 stromů jabloní, třešní, švestek, višní a ořechů bez dotačních příspěvků. Své výpěstky od podzimu 2021 prodávají ve své podnikové  prodejně, kterou vybudovali v obci Jitkov, kde je možné nakoupit také sadbové a konzumní brambory, obilí, česnek a cibuli.

Havlíčkova Borová zemědělská a.s. je příkladem i v oblasti sociálním, kdy spolupracuje s obcí Havlíčkova Borová na různých společenských akcích pro veřejnost. Teplem a elektřinou z bioplynové stanice zásobuje i objekty obce a zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny. Novým 9 uprchlíkům pomohla společnost s ubytováním, stravováním a zajištěním základních potřeb. V současné době zde pracuje 5 uprchlíků z Ukrajiny a jsou zaměstnaní v živočišné i rostlinné výrobě. Za 20 let své působnosti postupně zaměstnala akciová společnost již mnoho Ukrajinců.

Kraj Vysočina dlouhodobě spolupracuje se zemědělskými subjekty a jsem rád, že zemědělci mohou ukázat dobrý příklad nejen v šetrném hospodaření s půdou a ukázkami zadržování vody v krajině, ale mohou se pochlubit i svým kladným lidským přístupem a snahou pomoci lidem v nouzi či ve válce,“ dodává závěrem radní Kraje Vysočina Pavel Hájek.

NovinkyVysocina.cz informovala Eva Horná, odbor životního prostředí a zemědělství, Krajský úřad Kraje Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif