Silnice z Křenova do Pohledů je opravená

regiony

Silnice II/366 v okrese Svitavy prochází v posledních letech velkou proměnou. Letos silničáři dokončí poslední etapu oprav, a to v úseku z obce Pohledy až ke křížení se silnicí I/43. Celkové náklady na opravu 16,5 kilometrů silnice dosáhnou 370 milionů korun včetně DPH.

Silnice z Křenova do Pohledů je opravená
Silnice z Pohledů do Křenova
20. března 2023 - 11:30

Pardubický kraj na všechny úseky využil finance z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace dosáhly v jednotlivých etapách 60 až 90 procent uznatelných nákladů.

Již v roce 2021 byla dokončena modernizace ze Zadního Arnoštova do Křenova za 60 milionů včetně DPH, v loňském roce byly dokončeny další tři etapy z Křenova až po konec obce Pohledy za 180 milionů včetně DPH. Na průtah Pohledy byly navíc instalovány takzvané chráničky pro zavedení 5G sítě. V letošním roce na svou realizaci čekají poslední dvě etapy od Pohledů přes Sklené až ke křižovatce se silnicí I/43 za 130 milionů včetně DPH.

V rámci modernizace posledních dvou etap se počítá s obnovou nefunkčního odvodnění komunikace, odfrézováním stávajících krytových vrstev vozovek a sanací spadlých krajů vozovky. K opravě se používají moderní metody včetně recyklace přímo na místě a vyztužení krajních částí vozovky, což má do budoucna zamezit problémům se spadlými krajnicemi. Samozřejmostí je i náhradní výsadba.

„Rekonstrukce vozovky spočívá v odfrézování stávajících krytových vrstev, sanaci krajů v celé délce úseku. Vozovky se v dobách minulých rozšiřovaly tak, že únosný je pouze původní vozovka a kraje jsou takzvaně na blátě, a z tohoto důvodu nám potom vznikají typické poruchy. Touto technologií ale problémům s krajnicemi do budoucna zamezíme,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Modernizovat se bude také odvodnění komunikace. Propustky a nefunkční odvodňovací zařízení s ukončenou životností se dočkají obnovy. Vyhovující propustky budou v rámci rekonstrukce vyčištěné.

Kraj připravuje opravu průtahu Bystřecem

Na modernizaci první etapy ze Zadního Arnoštova do Křenova o celkové délce 3,5 kilometru činila dotace z evropských fondů 90 procent, tři další etapy z Křenova až po konec obce pohledy byla dotace ve výši 60 procent a ve stejné výši je bude Pardubický kraj čerpat i na poslední úsek z Pohledů přes Skelné až ke křižovatce se silnicí I/43. Celkem bude ve všech etapách opraveno 16,5 kilometrů silnice II/366.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr.Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:arch.kú)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif