Srpen na hradech a zámcích v kraji: Ewa Farna a muži v sukních

regiony

Ani v srpnu se na hradech a zámcích Libereckého kraje, které jsou pod správou Národního památkového ústavu, návštěvníci nudit nebudou. Pořadatelé pro ně uchystali řadu akcí – od šermířských rozverností přes přehlídku mužů v sukních až po koncert Ewy Farné.

Srpen na hradech a zámcích  v kraji: Ewa Farna a muži v sukních
Bezděz
6. srpna 2022 - 07:00
 
„Letos zaznamenávají hrady a zámky, stejně jako jiné turistické atraktivity v tuzemský, velký úbytek návštěvníků. Řada lidí se vydala do zahraničí. A tak se kasteláni snaží připravit takový program, který lidi přivede zpátky. Program v našem kraji je opravdu bohatý,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad Bezděz hostí o víkendu 6. a 7. srpna akci Král zemřel, ať žije král. Scénické představení Valdštejnova smrt předvedou 13. a 14. srpna členové skupiny Bibus Spiritus. Vyzkoušet si střelbu z anglických dlouhých luků, z jezdeckých luků a z kuše bude možno o víkendu 20. a 21. srpna. To vše dolní na Bezdězu výstava hudebních nástrojů, dřevořezeb, obrazů a mozaiky Momentalis realis, kterou lze zhlédnout od 1. srpna do 30. září v podstřeší Purkrabského paláce.

Nádvoří a zahradu Státního hradu Grabštejn zaplní 6. a 7. srpna řemeslníci, kteří představí skoro zapomenutá i zcela živá řemesla. Na Grabštejně je od 17. července do 30. října k vidění  výstava, která představí autentické fotografie z cest Karla Podstatského z Lichtenštejna, kterého jeho touha po lovu zavedla až do Afriky.

Státní zámek Lemberk i v srpnu zpřístupní středověkou věž s vyhlídkou na okolí zámku i Brendovský letohrádek se zahradou. Přesné termíny jsou na webu www.zamek-lemberk.cz. V Bredovské zahradě se 19. srpna uskuteční koncert Ewy Farné.

Komponovaný večer věnovaný baroku – ukázky z traktátu Benedetta Marcella nazvaného Il Thetro alla Moda, který je zaměřen na prostředí italské operní série v prvních desetiletích osmnáctého století, se koná 13. srpna v zámecké oranžerii státního zámku Sychrov v rámci Roku šlechtických slavností.



Již po dvaadvacáté ovládnou Skoti státní zámek Sychrov. 20. srpna se po celý den konají tradiční skotské hry, které, publiku přiblíží tartan, kilt, skotské dudy, whisky a řadu dalších zajímavostí, které patří ke kulturnímu dědictví Skotska.

Prohlídku všech tří prohlídkových tras Státního zámku Zákupy bude možno zažít 7. a 21. srpna. Nesou názvy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého, Zámek za Františka Josefa I. a Interiéry prvního patra + zámecká kuchyně a doplňuje je výklad od kastelána zámku. Všichni návštěvníci VIP prohlídky s kastelánem zdarma obdrží jako dárek publikaci o českých a moravských hradech a zámcích.

Libereckénovinky.cz informoval Jan Mikulička, tiskový mluvčí Libereckého kraje.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:lk)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif