Stavba Komunitního centra na Plovdivské v Brně finišuje

regiony

Stavba polyfunkčního Komunitního centra na Plovdivské v Brně Žabovřeskách, které roste na místě nefunkční a chátrající výměníkové stanice, se pomalu blíží ke svému dokončení.

Stavba Komunitního centra na Plovdivské v Brně finišuje
Vizualizace KC Plovdivská
26. ledna 2023 - 11:00

Po roce stavebních prací je hotový exteriér budovy a práce se nyní v plném rozsahu přesouvají do interiéru. S plným provozem Komunitního centra se počítá od poloviny tohoto roku.

„Komunitní centrum Plovdivská nabídne pestré portfolio činností, které využijí všechny věkové i sociální skupiny. Pro nejmladší děti je to dětská skupina v rámci provozu LATY, pro větší děti herny a kreativní dílny, pro seniory bude připraveno společné stravování s možností dalšího posezení, chybět nebude ani malá tréninková kavárnička společnosti PRÁH, nabízející možnost začleňování hendikepovaných do běžného života. V letních měsících bude v komunitním centru místo i pro letní příměstské tábory SVČ Lužánky – pracoviště LATA,"
přibližuje činnost Komunitního centra Filip Leder, starosta MČ Brno Žabovřesky a doplňuje: „V rámci podpory aktivit proti sociální osamělosti seniorů tak díky nově vybudovanému prostoru pro společné trávení volného času seniorů, včetně možnosti společně poobědvat a popovídat si, vzniká zcela nová platforma, která dosud v Žabovřeskách chyběla."

„Takto multigeneračně provázaný koncept sociálních aktivit nebývá dosud v České republice obvyklý," hodnotí poslankyně Poslanecké Sněmovny Marie Jílková a dodává, že „citlivě a promyšleně budované komunitní centrum je příkladem dobré praxe, neboť propojení aktivit všech věkových kategorií, je cesta ke generačnímu porozumění a sousedskému soužití."



Vzhledem k tomu, že výstavba centra na Plovdivské patří k významným projektům Brna i Žabovřesk nepodceňovala žabovřeská radnice po celou dobu výstavby komunikaci s rezidenty, žijícími v těsné blízkosti bývalé výměníkové stanice. „Z pravidelných schůzek s občany tak mimo původní záměr projektu vyplynulo například umístění akustické stěny na střeše centra, řešení dopravní situace či oprava chodníku na Plovdivské, která bude navazovat po skončení stavebních prací. Všem moc děkuji za trpělivost i konstruktivní přístup," zdůrazňuje starosta Filip Leder.

Stavebníkem KC plovdivská je městská část Brno-Žabovřesky a generálním projektantem je Ateliér 99.

Stavbu brněnského Komunitního centra od loňského poklepání základního kamene sleduje časosběrná kamera, umístěná na střechu okolního domu. „Díky tomuto záznamu budeme mít k dispozici unikátní video, které skutečně jedinečným způsobem zachytí proměnu zchátralé výměníkové stanice v moderní multifunkční objekt," dodává starosta Filip Leder.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:kc plovdivska)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif