Středoškoláci se na Vysočině mohou hlásit do nových oborů

regiony

Budoucí středoškoláci se na Vysočině mohou hlásit do pěti nových oborů, dvě školy také navýší kapacitu v poptávaných oborech.

Středoškoláci se na Vysočině mohou hlásit do nových oborů
Ilustrační foto
28. ledna 2023 - 11:00

Hned pět nových oborů studia nabídnou nynějším deváťákům krajské střední školy na Vysočině. „Změna v oborové nabídce našich škol se týká už nového školního roku 2023/2024 a zpozornět by měli všichni, kteří letos podávají přihlášku na střední školu,“ připomíná krajský radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jan Břížďala a doplňuje, že konkrétně jde o nové obory Mechanizace a služby a Dopravní prostředky na Hotelové škole Světlá a Střední škole řemesel ve Velkém Meziříčí, Předškolní a mimoškolní pedagogika na Gymnáziu a SOŠ v Telči a jeden obor v Bystřici nad Pernštejnem a také ve Žďáře nad Sázavou

„V příštím školním roce nastoupí do prvních ročníků středních škol populačně silné ročníky, a to s sebou nese nutnost reagovat jak změnou nabídky oborů, tak i navýšením kapacity v těch nejvíce poptávaných. Dlouhodobý převis přihlášek vidíme například na jihlavském gymnáziu ve čtyřletém oboru nebo v celorepublikově unikátním oboru Energetik na Střední průmyslové škole Třebíč. Obě školy otevřou od září jednu třídu navíc,
“ popisuje radní Jan Břížďala.

K dalším změnám v oborové nabídce středních škol dojde od školního roku 2023/2024 na VOŠ a SOŠ zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem, která plánuje zatraktivnit svoji nabídku vzdělávání o tříletý obor Zemědělské práce. Také VOŠ a SPŠ  Žďár nad Sázavou bude v letošním roce inovovat obory a nabídne zájemcům kromě jiného čtyřleté studium Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení.



Při výběru střední školy v Kraji Vysočina může žákům i jejich rodičům pomoci nový web STUDUJ NA VYSOČINĚ. Zde najdou ucelenou přehlídku všech středních škol bez ohledu na zřizovatele, mohou jednoduše filtrovat podle toho, zda mají zájem o maturitní nebo učňovské obory, nebo mohou školu hledat podle svých preferencí a zájmů.

A jedno důležité datum na závěr – Přihlášky na střední školy je nutné podat do 1. 3. 2023!


Nové obory na krajských středních školách od školního roku 2023/2024
  • Mechanizace a služby a Dopravní prostředky na Hotelové škole Světlá a Střední škole řemesel ve Velkém Meziříčí
  • Předškolní a mimoškolní pedagogika na Gymnáziu a SOŠ v Telči
  • Zemědělské práce na VOŠ a SOŠ zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem
  • Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení na VOŠ a SPŠ  Žďár nad Sázavou

NovinkyVysocina.cz informovala Eva Neuwirthová,tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?