Temelín hostil soutěž svářečů

regiony

Téměř dvě desítky učňů z celé republiky změřily své dovednosti ve svařování. Už v minulosti ČEZ a jeho dodavatelé avizovali zájem o vyučené svářeče.

Temelín hostil soutěž svářečů
Dovednosti ve svařování
6. června 2023 - 07:30

Premiérový ročník netradiční soutěže připravila Střední odborná škola a střední odborné učiliště Hněvkovice ve spolupráci se společností ČEZ. Soutěž má pomoci zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Energetické firmy avizují, že takto vyučení lidé mají velkou šanci u nich najít uplatnění.

Svařit dva plechy pod úhlem devadesát, respektive 180 stupňů. Použít přitom dvě různé metody svařování. To byly dvě základní kategorie, ve kterých změřily v Tréninkovém a realizačním centru Jaderné elektrárny Temelín své svářečské umění dvě desítky studentů z celé České republiky.

„Svařování bylo náročné, ale celkem jsem s výsledkem spokojený. Svařování bych se chtěl věnovat i dál, protože je to obor, který máme v rodině,“ uvedl Martin Bureš, z ŠOU Nové Strašecí, který se nakonec stal i absolutním vítězem. Z Temelína si odnesl novou svářečskou kuklu a pro školu novou svářečku v hodně desítek tisíc korun.

Soutěžící na svar o délce dvacet centimetrů měli devadesát minut. Porota složená ze zástupců ČEZ, SOŠ a SOU Hněvkovice a z Českého svářečského ústavu pak hodnotila provedení svaru. „Všímali jsme si množství navařeného materiálu, jestli je svar rovnoměrný, zda neobsahuje vady nebo pod jakým úhlem soutěžící oba kusy plechu svařili,“ uvedl Zdeněk Čančura, ředitel útvaru Řízení kvality jaderných elektráren ČEZ.

Už v minulosti ČEZ a jeho dodavatelé avizovali zájem o vyučené svářeče. V závěru loňského roku se Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hněvkovice a společnost ČEZ dohodly na otevření nového studijního oboru „Svářeč a potrubář v jaderné energetice“. Půjde vůbec o první svářečský obor v České republice, který se bude specializovat na jadernou energetiku.

„Temelín i Dukovany chceme provozovat minimálně 60 let a kromě údržby řešíme řadu dalších projektů včetně předpokládané výstavby nových zdrojů. A k tomu potřebujeme i kvalifikované pracovníky. Jestli dosud stačila spolupráce se středními a vysokými školami, tak teď potřebujeme jít ještě dál i do cíleně zaměřených oborů,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.



Nový obor chce škola spustit od září a ročně přijme dvacet uchazečů. Na svářečství se po celé zemi zaměřuje přibližně sedm desítek škol a odborných učilišť.

Jihočeskénovinky.cz informoval Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín, Skupina ČEZ.

(jv,jihočeskénovinky.cz,foto:m.sviták)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?