Transformace Domova Kamélie Křižanov míří do finiše

regiony

Poslední tři objekty určené pro běžné bydlení klientů Domova Kamélie Křižanov už zabydleli jejich noví „nájemníci“.

Transformace Domova Kamélie Křižanov míří do finiše
Domov Kamélie Křižanov
26. ledna 2023 - 11:00

Na jihlavských adresách Na Kopci a Pávov našlo nový domov mezi běžnou komunitou posledních 18 klientů dosud žijících na zámku v Křižanově, v každé lokalitě byl vybudován také denní stacionář otevřený i pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením z veřejnosti.
 
Podle krajského radního pro oblast sociálních věcí Jana Tourka další objekty pro spoluobčany s handicapem provozuje Kamélie v Bystřici nad Pernštejnem, Velkém Meziříčí, Křižanově, Kadolci, Osové Bítýšce, Třešti, Novém Městě na Moravě, Žďáru nad Sázavou a v Měříně. Cekem kraj pořídil v rámci procesu transformace Domova Kamélie Křižanov přirozené bydlení pro 124 klientů s různou mírou potřebné podpory včetně návazných ambulantních služeb a to za 423 miliónů korun, z toho 317 miliónů korun kraj získal z prostředků EU, tedy z Integrovaného operačního programu a Integrovaného regionálního operačního programu.



Kraj Vysočina už dokončil transformaci ústavních zařízení pro Domov bez zámku Náměšť nad Oslavou, Domov Jeřabina Pelhřimov, Domova Kamélie Křižanov, Domov Háj. Transformace částečně proběhla v Domově ve Zboží a v Domově ve Věži, připravována je v Domově Černovice – Lidmaň. „Kraj Vysočina patří v rámci České republiky k nejaktivnějším regionům pokud jde o umisťování klientů do přirozeného prostředí běžné městské nebo obecní zástavby. Klienti jsou postupně připravováni na soběstačný život nebo žijí s přiměřenou podporou vycházející z limitů jejich postižení. Kraj Vysočina tak postupně opouští zbytné objekty ústavních zařízení, které převzal od státu v době vzniku krajů,“ uvedl Jan Tourek, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí.

NovinkyVysočina.cz informovala Eva Neuwirthová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?