U Lodžie se zlepší podmínky parkování i přístupnost pro chodce

regiony

Rada města Jičína schválila smlouvy, díky nimž dojde k úpravám lokality okolo Valdštejnské lodžie.

U Lodžie se zlepší podmínky parkování i přístupnost pro chodce
Lodžie
11. dubna 2023 - 08:00

Město Jičín smlouvy uzavře se Správou silnic Královéhradeckého kraje. V okolí lodžie bude vybudován nový přechod pro chodce včetně osvětlení, dále zde vznikne chodník a úprav se dočkají parkoviště u Libosadu a u vlakové zastávky. Bude zřízen nový sjezd z komunikace pro obslužnost Čestného dvora.

Královéhradecký kraj je vlastníkem pozemku, na kterém se nachází silnice. První smlouva je o právu provést stavbu elektrické sítě za účelem vybudování veřejného osvětlení u přechodu. Osvětlení bude zřízeno na pozemku p.č. 1899/1 v katastrálním území Jičín. Druhá smlouva je o výpůjčce pozemku p.č. 1899/1 pro vybudování výše zmíněných úprav. Třetí smlouva je o právu provést stavbu sjezdu ze silnice III/5021 na pozemku p.č. 1694.



Město Jičín věnuje dlouhodobě pozornost památkově chráněné Valdštejnské lodžii, ze které se v posledním desetiletí stalo vyhledávané kulturní centrum. V tomto celém období Jičín zajišťoval postupné rekonstrukce, díky kterým byla památka obnovena a mohla se otevřít návštěvníkům. V současné době je dokončována rekonstrukce na Čestném dvoře, kdy v památkovém areálu vznikne nový víceúčelový sál. Pozornost veřejnosti podnítilo také Valdštejnské imaginárium, které v Lodžii dlouhodobě působí a organizuje kulturní akce. Na Čestném dvoře podařilo zprovoznit kavárnu, jež doplňuje kouzlo místa a zejména v letním období láká k návštěvě nejen turisty, ale i mnoho místních obyvatel, kteří vyrazí na procházku. Jakkoliv je vše výše řečené pravdou, Valdštejnskou lodžii trápí i dílčí nedostatek v tom, že v jejím okolí není dostatečně vyřešená obslužnost, ať už jde o kvalitu parkování, přechod pro chodce nebo přístup k Čestnému dvoru. Město Jičín hodlá tyto nedostatky vyřešit.

Na stránkách města informoval Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí, MěÚ Jičín.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch.měú)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 100%
transparent.gif transparent.gif
Ne 0%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 0%
transparent.gif transparent.gif