V mělnickém muzeu straší! Nevěříte? Přijďte se podívat!

regiony

Mělnické muzeum po celé léto obývají Kokořínská strašidla. Výstava, která byla zahájena 23. 6. je inspirovaná publikací Pověsti Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí, kterou muzeum znovuvydalo ve spolupráci s MAS Vyhlídky v minulém roce.

V mělnickém muzeu straší! Nevěříte? Přijďte se podívat!
Kokořínská strašidla
26. června 2022 - 10:38

Na sto čtyřicet pověstí, příběhů i drobných zmínek z historie usilovně vyhledali, vyslechli a sesbírali před více než 25 lety Jiří Zubík a Josef Houžva. Na výstavě v malém sále a muzejním sklepení vystupují z tajuplných příběhů strašidla a pohádkové bytosti obývající kokořínské lesy, louky, rybníky i mokřady a zejména podhradí Kokořína i vzdálenějšího Bezdězu. Těší se na Vás Kokořínský vodník, bílá paní z Hradska, skřítek ze Slatinného vrchu, loupežník Klempera či Pacifikus ze Skalska...

Prezentace vznikla ve spolupráci s Kočovným muzeem strašidel z Plzně a má inspirovat k návštěvě pověstných míst malebné kokořínské krajiny. Muzeum vyhlásilo také facebookovou soutěž, ve které sdílí fotografie muzejního vodníka Brčounka, který navštívil své strašidelné kamarády v jejich příbytcích. Úkolem soutěžících je poznat lokalitu a nasdílet vlastní fotografie z letních výletů. Výherce získá oba díly pověstí a občerstvení v muzejní kavárně. V červenci totiž vychází další publikace Pověsti Mělnicka, Neratovicka, Kostelecka a Kralupska.



Výstava Kokořínská strašidla však není jediným popularizačním počinem, který Regionální muzeum Mělník připravilo. Ve spolupráci s Muzeem Mladoboleslavska vzniká projekt, jehož cílem je přiblížit mnohdy se prolínající, leckdy polozapomenuté osobnosti, minulost, pověsti a zajímavosti obou sousedících regionů Mělnicka a Mladoboleslavska. V budoucnu se milovníci regionu mohou mj. těšit na meziregionální pátračku, odborné exkurze, akce pro rodiny s dětmi, či turistické aktivity. Prvním výstupem bude exteriérová výstava Pověsti Kokořínska a Podbezdězí, která bude zahájena ve Mšeně na náměstí v pátek 8. 7. v 18:00 hodin. Při slavnostním otevření na Vás čeká nejen dramatické čtení vybraných pověstí, ale také osobní setkání s oživenými postavami z jejich stránek. Těšit se můžete i na interaktivního průvodce, který Vám bude dobrým pomocníkem při Vašem letním putování za poutavými příběhy zdejšího kraje.

Středočeskénovinky.cz informovala Kristýna Frelichová, DiS., tisková mluvčí Regionální muzeum Mělník.

(jv,stredoceskenovinky.cz,foto:RMMelnik)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif