Ve Vískách u Boskovic nahradil Jednotu obecní obchod

regiony

Od června se navíc rozšíří bezobslužný provoz. Jednota Boskovice uzavřela svoji prodejnu v obci Vísky na Blanensku na konci minulého roku.

Ve Vískách u Boskovic nahradil Jednotu obecní obchod
Ilustrační foto
24. května 2023 - 11:00

Vedení Vísek se rozhodlo budovu prodejny odkoupit a 27. února otevřela Obecní obchod Vísky. Pro snížení nákladů a prodloužení prodejní doby připravují odpolední bezobslužný provoz, který zahájí v červnu tohoto roku.

„Za první dva měsíce provozu se na podařil zvýšit obrat o 78 % oproti původnímu provozovateli. Současně ale došlo během dvou měsíců k nárůstu provozních nákladů na energie a mzdy rovněž o 79 %. Pro snížení nákladů a prodloužení prodejní doby připravujeme odpolední bezobslužný provoz, který plánujeme zahájit v červnu,“ uvedl starosta obce Vísky Stanislav Kamba (KDU-ČSL).



Pro menší obce je těžké provozovat prodejnu základních potravin a potřeb. Nedokáží tak konkurovat obřím řetězcům. Kamba doufá, že situaci vyřeší z Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Dostupnost základních potravin a potřeb pro obyvatele by se však měla řešit na státní úrovni, kde se může regulovat síť prodejních řetězců. Není únosné, aby musely malé obce dělat milionové investice pro udržení prodeje základních potravin, který zde minimálně celé minulé století nepřetržitě fungoval. Ministerstvo průmyslu a obchodu by se tímto mělo intenzivně zabývat a situaci řešit,“ uzavřel Kamba.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?