Vsetín opět zavádí poplatek z pobytu

regiony

Vsetínští zastupitelé schválili v pondělí 29. května novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se od 1.července zavádí poplatek z pobytu. Činit bude 30 korun za každý započatý den pobytu.

Vsetín opět zavádí poplatek z pobytu
Ilustrační foto
5. června 2023 - 07:30

Stejně jako v jiných městech i na Vsetíně odváděli ubytovatelé v minulosti poplatek z ubytovací kapacity. Ten ve Vsetíně od počátku roku 2020 nahradil místní poplatek z pobytu, který však byl 6. května téhož roku, v souvislosti s koronavirovou pandemií zrušen. „Důvodem pro jeho dočasné zrušení byla, spolu s dalšími opatřeními, snaha města podpořit podnikatele v ubytovacích službách v době, kdy se z důvodu vyhlášení nouzového stavu dostávali do ekonomických problémů. Zrušení poplatku jim mělo alespoň částečně jejich nelehkou situaci ulehčit,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zároveň dodal, že uvedené důvody již pominuly a není tedy důvod, aby nebyl poplatek opět zaveden.



Na rozdíl od minulosti je předmět poplatku z pobytu definován šířeji než u poplatku z ubytovací kapacity, neboť se bude vztahovat na úplatné poskytnutí ubytování v zařízení k tomu určeném, ale i na ubytování v prostorách jiných, zejména v bytech, tělocvičnách či dalších prostorách zkolaudovaných pro jiné účely. Poplatek se bude vztahovat i na ubytování na louce či zahradě, pokud za něj bude majitel vybírat úplatu.

„Maximální sazba poplatku, který mohou obce stanovit, je 50 korun za osobu a den. Tuto výši zvolil například Rožnov pod Radhoštěm. Okolní města obdobné velikosti jako je Vsetín vybírají kolem třiceti korun. My jsme tedy zvolili třicet korun na osobu a započatý den,“ dodal starosta Čunek.

Ve vyhlášce, která vstoupí v platnost 1. července 2023, jsou stanovena i zákonná osvobození. Její plné znění najdete na webu www.mestovsetin.cz v sekci Právní předpisy města.

Zlínskénovinky.cz informovala  Jana Raszková, tisková mluvčí, Městský úřad Vsetín.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif