Záchranáři z Vysočiny se budou stěhovat

regiony

Kraj Vysočina začne ještě v letošním roce s výstavbou nového výjezdového stanoviště zdravotnické záchranné služby v Telči. Nové základny za přibližně 180 miliónů korun pro záchranáře vyrostou do čtyř let i na dalších místech Vysočiny.

Záchranáři z Vysočiny se budou stěhovat
Ilustrační foto
1. června 2023 - 11:00

„Kromě Telče se v dalších letech budou záchranáři do nového stěhovat v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a v Humpolci. V těchto městech už záchranka působí, ale je v nájmu. Tam většinou nelze dělat dispoziční změny, nelze rozšiřovat prostory, někde chybí garáže nebo jsou mimo hlavní objekt. S ohledem na současné moderní provozní požadavky záchranné služby je výstavba nových výjezdových stanic, v majetku kraje, ideální,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Vedení Kraje Vysočina má už také definitivně jasno, kde budou nové záchranky stát. V Humpolci využije kraj vlastní pozemek na Máchově ulici, v ostatních lokalitách pozemky darují města. „V Bystřici nad Pernštejnem město nabídlo pozemek v těsné blízkosti polikliniky, poděkování patří i městu Telč, které darovalo pozemek v sousedství Alzhaimer centra na výpadovce směr Pelhřimov. Ve Velkém Meziříčí s městem kraj jedná o darování pozemku v blízkosti sportovního areálu na Školní ulici,“ upřesňuje konkrétní lokace Karel Janoušek, radní Kraje Vysočina pro oblast majetku.



Právě ve Velkém Meziříčí plánují krajští záchranáři rozšířit tým na dvě výjezdové skupiny, objekt bude proto větší. „V minulosti jsme pro záchranáře stavěli architektonicky a dispozičně podobná pracoviště. Veřejnost je pozná podle žluté fasády. Nové projekty se budou lišit. Barvu fasády přizpůsobíme dané lokalitě, velikost a dispozici staveb určí rozsah poskytovaných služeb. Všechny nové objekty  budou splňovat vysoký energetický standard. Na většinu z nich budeme čerpat evropské dotace,“ doplňuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví s tím, že do budoucna je Kraj Vysočina připraven řešit i umístění výjezdových stanovišť krajské záchranky v Pacově a v Náměšti nad Oslavou.

NovinkyVysocina.cz informovala Eva Neuwirthová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto?krajvysocina)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?