Belgie chce od Kyjeva vysvětlení za použití svých zbraní na území RF

zprávy

Belgie bude od Ukrajiny požadovat objasnění kvůli použití zbraní její výroby při útoku „dobrovolníků“ na území oblasti Belgorodu.

Belgie chce od Kyjeva vysvětlení za použití svých zbraní na území RF
Ilustrační foto
5. června 2023 - 04:20

Belgické zbraně vyrobené FN a dodávané na Ukrajinu belgickými úřady byly nedávno použity protiputinovskými milicemi na ruském území, podle vyšetřování Washington Post, které v neděli předal Het Laatste New .

Dokazují to fotografie a podle Washington Post tuto informaci potvrzují i americké zpravodajské služby. Jsou to údajně útočné pušky SCAR používané členy legie „Ruská svoboda“ a „Ruského dobrovolnického sboru“, dvou protiputinovských milicí, z nichž někteří jsou neonacisté.

Ministryně obrany Ludivine Dedonderová a její kolegyně pro zahraniční věci Hadja Lahbibová co nejdříve kontaktují ukrajinské úřady a požádají o vysvětlení. Žádost o vysvětlení byla potvrzena dobrým zdrojem. „Tyto dodávky jsou určeny ukrajinským ozbrojeným silám k ochraně jejich území a obyvatelstva před ruskou invazí. Je to výslovně uvedeno v průvodních dokumentech každé dodávky (…) Tyto zbraně proto nejsou povoleny pro izolované skupiny, které mají vnitřní ruskou agendu.“

Proč měly oddíly RDK zbraně její výroby, se Belgie dozví od Ukrajiny.



Připomeňme, The Washington Post také napsal, že ruští dobrovolníci, kteří zaútočili na region koncem května z území Ukrajiny, měli pušky vyrobené v Belgii, stejně jako zbraně a vybavení ze Spojených států a České republiky.

Guvernér bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov již dříve uvedl, že od začátku totální invaze Ruské federace na Ukrajinu vstoupilo na území regionu nejméně pět ukrajinských diverzních skupin (DRG) .

(rp,prvnizpravy.cz,lesoir,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif