Bidenova administrativa nedodá Kyjevu raketové systémy MLRS

zprávy

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena odmítá vyhovět žádosti Kyjeva o dodání amerických vícenásobných odpalovacích raketových systémů (MLRS).

Bidenova administrativa nedodá Kyjevu raketové systémy MLRS
MLRS
19. května 2022 - 09:01

Důvodem jsou obavy z toho, že budou Ukrajinou použity k úderům na cíle v Rusku, informoval list Politico s odkazem na své zdroje. Podle nich ukrajinská strana několik měsíců „prosila“ Spojené státy o vyslání MLRS a nyní je zklamaná současnou situací.

Kyjev, podle zdrojů Politico, „je znepokojen tím, že Bílý dům má obavy, že by tyto zbraně mohly být použity k úderu uvnitř Ruska. V Kyjevě „rozhodně roste nespokojenost" s novými výhradami k vojenské pomoci, uvedl list.



MLRS, pokračuje Politico, je již několik měsíců na prvním místě v seznamu žádostí Ukrajiny. Bílý dům, jak je uvedeno v článku se stále obává, že dodávky amerických MLRS a podobných systémů mohou být Moskvou považovány za zhoršení situace. Podle Politico takové zbraně „umožní ukrajinským vojákům střílet z relativně bezpečné vzdálenosti.

MLRS (anglická zkratka znamená Multiple Launch Rocket System) je americký samohybný obrněný salvový raketomet. Americká armáda ho začala používat v roce 1980. Po dalších modernizacích MLRS zakoupily armády Spojeného království, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska a Turecka.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif