Britové odhalili ruský trik: Radarové reflektory

zprávy

Ruské síly používají radarové reflektory ve vodě pod dvěma mosty poškozenými ukrajinskými údery, uvedli představitelé britského ministerstva obrany. Odborníci si nejsou jisti jejich účinností.

Britové odhalili ruský trik: Radarové reflektory
Ilustrační foto
12. srpna 2022 - 09:01

Poté, co zasáhly ukrajinské síly  Antonovský most a o několik dní později nedaleký železniční most přes řeku Dněpr v Chersonu na jihu Ukrajiny, nainstalovali Rusové u mostů tzv. radarové reflektory.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že v reakci na údery na mosty Rusko „téměř jistě umístilo do vody pyramidové radarové reflektory“ v blízkosti mostů, uvádí Newsweek.

„Radarové reflektory se pravděpodobně používají ke skrytí mostu před radary a zaměřovacími zařízeními,“
odhadují Britové.

Pyramidové radarové reflektory byly umístěny ve vodě poblíž klíčových mostů v Chersonu, včetně nedávno poškozeného Antonovského mostu. Podobné reflektory byly pozorovány kolem železničního mostu přes řeku Dněpr, také v Chersonu. Tuto informaci zveřejnila britská zpravodajská služba s odvoláním na satelitní snímky. Úkolem těchto reflektorů je vytvořit kromě skutečného i vzhled „fantomového“ mostu, aby došlo ke zmatení raketových systémů nepřítele.



Radarové pyramidové reflektory, známé také jako „fantomové radarové štíty“, jsou určeny k odrážení ukrajinských střel, především střel HIMARS a M270 – GMLRS.

Experti však tvrdí, že střely GMLRS odpálené M270 a M142 nejsou jednoduché systémy naváděné radarem a že tento ruský manévr s „radarovými reflektory“ nebude k ničemu. Navádění HIMARS není založeno na „radaru pro vyhledávání cíle“, ale na satelitním navádění GPS. Radarový reflektor by měl efekt, kdyby Ukrajina odpálila protilodní rakety Harpuna nebo Neptun, ale jak název napovídá – tyto rakety jsou určeny pro zbraňové systémy na moři, nikoli pro pozemní infrastruktury, odhaduje bulharská armáda.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?