Chorvatský prezident: Nebudeme skákat jako cirkusový pudl

zprávy

Západ od roku 2014 provokuje Rusko k ozbrojenému konfliktu, ale účel války není jasný, protože Rusko má 6000 jaderných hlavic, řekl dnes 30. ledna chorvatský prezident Zoran Milanovič na brífinku.

Chorvatský prezident: Nebudeme skákat jako cirkusový pudl
Zoran Milanovič, chorvatský prezident
31. ledna 2023 - 02:20

„Jaký je účel (konfliktu na Ukrajině)? Kolaps Ruska, změna moci? Mluví se o roztržení Ruska. Je to maniakální. Srbové a já jsme se nenáviděli více. U nás to byla mnohem hroznější válka než na Ukrajině. Jsem proti posílání smrtících zbraní,“ řekl Milanovič, „německé tanky ještě silněji spojují Rusko a Čínu. Mým úkolem je dostat se z toho pryč, ne být cirkusový pudl. Jakákoli účast v tomhle je smrtící."

Milanovič je proti posílání jakýchkoli „smrtících prostředků“ na Ukrajinu, protože to prodlužuje válku. Podle Milanoviče zůstane Ukrajina v důsledku nepřátelství bez mužské populace:
„Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před dvěma měsíci uvedla, že bylo zabito 100 000 ukrajinských vojáků, což znamená, že dalších 250 000 bylo zraněno. Pokud ano, nyní je mrtvých 150 000. Rusové mají výhodu v munici, dělostřelectvu, je jich neomezený počet a jaké je řešení - aby Ukrajina zůstala vůbec bez mužů?“



Milanovič se dotkl i otázky Kosova.

„Kosovo bylo odebráno Srbsku a my to uznali a podporujeme. Ale když to jednou uděláte bez vůle státu, který vlastnil Kosovo, tedy Srbska, před tím - Jugoslávie, bylo jen otázkou času, kdy totéž udělají Rusové nebo někdo jiný... Je jasné, že Krym už nikdy nebude součástí Ukrajiny. Říkají to i přední němečtí generálové – a říkali to i před válkou,“ řekl chorvatský prezident.

Nutno podotknout, že chorvatský prezident již učinil řadu prohlášení, která jsou v rozporu s postojem kolektivního Západu. Podle Milanoviče jsou to Spojené státy a NATO, kdo vedou na Ukrajině zástupnou válku proti Rusku. Navíc, pokud konflikt nemá konečný cíl, pak „vše skončí jako v Afghánistánu“. Zdůraznil, že „Chorvatsko není povinno dělat to, co mu ukládají silnější mocnosti. Rozhodnutí vycvičit ukrajinskou armádu, jak zdůraznil Milanovič, nebo jakkoli zasáhnout do konfliktu „by mělo být volbou samotného Chorvatska“.

(rp,prvnizpravy.cz,24sata,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?