Čína: Sestřelení civilního balónu je neuvážená akce USA

zprávy

Peking dal najevo svou nelibost Spojeným státům poté, co byl ve Spojených státech sestřelen čínský balón.V Číně říkají, že zařízení bylo použito pro civilní účely a úřady země požádaly Spojené státy, aby problém vyřešily klidně a profesionálně.

Čína: Sestřelení civilního balónu je neuvážená akce USA
Sestřelení balónu
5. února 2023 - 09:01

Poté, co stíhačka sestřelila čínský balón ve Spojených státech, čínské ministerstvo zahraničí důrazně protestovalo proti použití americké síly k útoku na čínský civilní bezpilotní balón, uvedla agentura Xinhua News s odkazem na prohlášení ministerstva.

„Podle prohlášení, po ověření, čínská strana opakovaně oznámila americké straně, že tento bezpilotní balón je pro civilní použití a vstoupil do USA z důvodu vyšší moci, jde o absolutně nepředvídanou situaci. Čínská strana jasně požadovala, aby americká strana vyřešila tento problém klidně, profesionálně a zdrženlivě,“ píše se ve zprávě.

Oficiální zástupce čínského ministerstva zahraničí upřesnil, že bezpilotní balón se používá hlavně pro meteorologický vědecký výzkum: „Kvůli západním větrům a omezeným možnostem řízení se balón velmi odchýlil od plánovaného kurzu.“



Čína se domnívá, že americké použití síly je zjevně přehnanou reakcí a vážně porušuje mezinárodní praxi. Čína bude rozhodně chránit legitimní práva a zájmy příslušné společnosti a vyhrazuje si právo na odvetná opatření, pokud to bude nutné, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

V noci stíhačka sestřelila čínský balón raketou, která byla několik dní nad územím USA.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?