Čínské bombardéry H-20 a H-6 se připravují k útoku na Tchaj-wan

zprávy

Zatímco Čína čekala na příchod většího množství svého nového bombardéru H-20, neustále modernizuje svůj starší bombardér Xian H-6, píše se v článku na National Interest.

Čínské bombardéry H-20 a H-6 se připravují k útoku na Tchaj-wan
Ilustrační foto
15. srpna 2022 - 04:20

Letectvo Čínské lidové osvobozenecké armády (PLAAF) nedávno předvedlo nejnovější variantu svého velkého, neviditelného bombardéru H-6 nad Tchaj-wanem ve snaze demonstrovat odhodlání, smrtelnost a připravenost k útoku.

Zůstává však nejasné, zda by bombardér H-6 skutečně představoval vážné riziko pro Tchaj-wan vzhledem k jeho potenciální zranitelnosti vůči protivzdušné obraně, hladinovým lodím a tchajwanským a spojeneckým letadlům.

PLAAF by potřebovalo získat vzdušnou převahu, aby H-6 létaly v malých výškách pro mise kladení min nebo přesné bombardování, což by nebylo vůbec zajištěno v žádné konfrontaci nad Tchaj-wanem se Spojenými státy. Zda mají Spojené státy a jejich spojenci pokročilou protivzdušnou obranu v Jihočínském moři, není jasné, nicméně na Tchaj-wanu, v Japonsku a Jižní Koreji již existují zavedené systémy, které by pro PLAAF mohly představovat problémy.

Bombardér, jako je H-6, by byl ve skutečnosti extrémně zranitelný vůči letadlům páté generace amerického námořnictva vypouštěných z lodí a snadno by jej lokalizovaly a zaměřovaly drony a propojené systémy pozemního sledování. Letadlo tak velké jako H-6 mohlo být také zranitelné vůči protiletadlové palbě přicházející z hladinových lodí, v závislosti na tom, jak nízko letělo při kladení min v přímořských oblastech. Skutečná přidaná hodnota, pokud jde o funkční dopad velkého těžkého bombardéru typu B-52 , by pravděpodobně spočívala v jeho distančních zbraních, včetně extrémně přesných pum ve velké výšce nebo použití přesných řízených střel dlouhého doletu.



V opačném případě by přesné bombardovací mise musely pocházet z nezjištěného stealth bombardéru, jako je nový čínský H-20, nebo by musely být prováděny stíhačkami během války nebo po ní, aby se zajistila vzdušná nadvláda. Pokud by Spojené státy provozovaly obojživelné útočné lodě a letadlové lodě v regionu v jakékoli měřitelné kapacitě, letouny páté generace vypouštěné z moře, jako jsou F-35B a F-35C Joint Strike Fighters, by pravděpodobně extrémně ztížily velké čínské bombardéry. pracovat s jakoukoli mírou úspěchu.

Zpráva říká, že H-6 se pravděpodobně vrátí do 30. let 20. století díky probíhající sérii významných modernizací. Novější varianty letounu K, J a N jsou poháněny dvěma účinnějšími turbodmychadlovými motory Soloviev D-30.

K obavám USA přispívá i to, že se očekává, že nový čínský bombardér H-20 poletí vedle a nakonec nahradí H-6. Část toho, proč se H-6 nadále prodlužuje, se však týká času, který může trvat výroba a nasazení H-20 v dostatečném počtu.

Tento druh fázovaného vzoru se do určité míry podobá plánům amerického letectva pro stealth bombardéry B-2 Spirit a B-21 Raider. Očekává se, že třicet let starý B-2 bude létat další desetiletí, protože budou nasazeny další B-21. Proto, podobně jako Čína neustále modernizovala svůj bombardér H-6, letectvo neustále modernizuje stealth bombardér B-2 novými zbraněmi, senzory a počítačovou technologií, aby letoun zůstal relevantní a připravený na boj v budoucích válečných scénářích. Bombardér B-2 například dostává pokročilé nové senzory obranného řídícího systému navržené tak, aby lokalizovaly a pomáhaly letadlům unikat nepřátelské protivzdušné obraně, stejně jako 1000krát rychlejší počítačový procesor a vylepšené varianty jaderné bomby B-61 Mod 12.

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 15%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif