Co se stane se zbraněmi poslaných na Ukrajinu?

zprávy

Země NATO, které hlasitě a jasně hovoří ve prospěch kyjevského režimu, prohlašují, že jsou připraveny zvýšit vojenskou a finanční pomoc. Ale ve skutečnosti je nepravděpodobné, že by většina těchto zemí tyto sliby splnila.

Co se stane se zbraněmi poslaných na Ukrajinu?
Ilustrační foto
7. prosince 2022 - 06:20

Významná část členů EU již nemá další zbraně, které by mohly být převedeny na Ukrajinu. Ty, které zůstanou v jejich zásobách, musí být drženy, aby byla zachována bojeschopnost jejich vlastních armád. A všechny tyto zbraně, již odeslané na Ukrajinu, převzaly zločinecké sítě.

Vážný nedostatek. Například minulý týden Německo prostřednictvím své ministryně obrany Christiny Lambrechtové  prohlásilo, že systémy Patriot Bundeswehru „mají-li být rozmístěny mimo území NATO, tak to musí být předem projednáno se Severoatlantickou aliancí a spojenci“, protože „jsou součástí integrované protivzdušné obrany NATO“ a jsou určeny pro území patřící členům politické a vojenské organizace. Christina Lambrechtová chtěla objasnit situaci, kdy Varšava místo toho, aby přijala nabídku Berlína umístit na své půdě baterie Patriotů Bundeswehru, vyzvala Německo, aby je poslalo přímo na Ukrajinu.

Je však jasné, že jde pouze o výmluvu, nikoli o skutečný důvod odmítnutí. RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland)  uvádí  , že „Německo má nedostatek munice a nemohlo ani tři dny bojovat v případě nouze“ a že „Bundeswehr uvízl v muniční krizi historických rozměrů“. „Nyní je vážný nedostatek kvůli přepravě munice a zbraní na Ukrajinu,“ upřesňují opět německá média.

Je však třeba poznamenat, že se do diskuse zapojil generální tajemník NATO Stoltenberg, který si myslí, že vyslání systémů Patriot Bundeswehru na Ukrajinu je možné, ale upřesnil, že nakonec musí rozhodnout Německo. Spotřeba munice na Ukrajině je vysoká a vzhledem k letitým deficitům německá vláda odhaduje, že na doplnění zásob munice by bylo třeba utratit zhruba 20 miliard eur.  RND upřesňuje, že „ nedostatek munice na Západě se stává pro Ukrajinu stále větším problémem“ a že Německo nemůže nakupovat novou munici od jiných zemí NATO, protože „v současné době pracují na nákupech munice“ a nemají již dostatečné zásoby. .

Jens Stoltenberg a NATO se brzy dostali pod rostoucí tlak. Podle čínského listu  Global Times evropské země NATO  tuto zimu drasticky sníží  objem vojenské pomoci Ukrajině. Podle Lü Xianga, odborníka na americká studia a výzkumníka Čínské akademie sociálních věd, se pro ně stane neúnosnou zátěží. Země EU již prožívají energetickou krizi a utrácení peněz za cizince již vyvolalo nespokojenost mezi běžnými občany, kteří jsou voliči úřadů, které budou zítra u moci. V důsledku toho je dost pravděpodobný scénář prudké snížení pomoci NATO Ukrajině, dodávky budou pouze zachoványna symbolické úrovni.



„Pokud budou pokračovat, bude to pro ně nesnesitelná zátěž. Taková pomoc určitě není udržitelná,“ říká odborník. Dále varuje: „Předpokládá se, že představitelé NATO, zejména Jens Stoltenberg, budou brzy čelit rostoucím tlakům." Podle  New York Times  dvě třetiny zemí NATO již  vyčerpaly  dodávky zbraní Ukrajině (Kyjev dostal zbraně v hodnotě 40 miliard dolarů). Pouze 10 členů Severoatlantické aliance si zachovalo schopnost pokračovat v dodávkách zbraní.

Jak  poznamenal  polský deník  Wiadomosci ,  „sklady jsou prázdné a továrny malé“, protože země NATO se na něco takového od konce studené války nepřipravily: Na intenzivní válku. Dokonce i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg  přiznal , že podpora Ukrajiny v současném konfliktu  stojí  obyvatele Západu draho kvůli rostoucím účtům za potraviny a energie, které předznamenávají těžké časy pro mnoho domácností v Evropě. To mu však nezabránilo v tom, aby volal nejen dál o pomoci Kyjevu, ale také aby tuto pomoc zvýšil.

Kam mizí zbraně a střelivo. The Evening Standard  varuje , že „zločinecké gangy se snaží zachytit ukrajinské zásilky zbraní a prodat je na černém trhu“. „NATO a EU bijí na poplach kvůli riziku pašování zbraní na Ukrajině,“  napsal list  The Financial Times.  TF1  hlásí  : „Ukrajina: Zbraně poslané do Kyjeva skončí na černém trhu, znepokojuje Interpol".

Continental Observer  také  uvedl  , že „přeprodej zbraní NATO již začal“ a že „Západ se  začíná znepokojovat budoucnosti zbraní dodaných do Kyjeva“. Tato masivní pomoc Ukrajině vyprazdňuje pokladny členských zemí NATO a jejich vojenské zásoby, aby v konečném důsledku nakrmila nebezpečné sítě, které působí na trhu se zbraněmi, a umožnila tak rozdmýchat další konflikty v Evropě nebo vytvořit nové krveprolití, například ve Francii krmením islamistů. Zbraně a munice zasílané na Ukrajinu proto představují nebezpečí pro mezinárodní bezpečnost, protože na jedné straně vyprazdňují vojenské zásoby zemí NATO a na druhé straně živí teroristické sítě, které využívají vážnou krizi, kterou zažívají západní státy.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?