Exgenerál Kujat: Eskalace EU/NATO v Kaliningradu je nezodpovědná

zprávy

<< VIDEO >> EU/NATO nezodpovědným způsobem eskaluje situaci. Nejde jen o sankce proti Rusku. Postižena je tranzitní doprava, která je nezbytná pro zásobování ruské enklávy v bývalém východním Prusku. Potenciál eskalace je velký.

Exgenerál Kujat: Eskalace EU/NATO v Kaliningradu je nezodpovědná
Harald Kujat, bývalý generální inspektor Bundeswehru
1. července 2022 - 10:45

Bývalý generální inspektor Bundeswehru Harald Kujat považuje situaci v Kaliningradu a Litvě za velmi nebezpečnou. Vysvětlil to v rozhovoru pro "n-tv" . EU/NATO, že nezodpovědným způsobem eskaluje situaci. Nejde jen o sankce proti Rusku. Postižena je tranzitní doprava, která je nezbytná pro zásobování ruské enklávy v bývalém východním Prusku. Týká se to přepravy zboží takříkajíc z Ruska do Ruska. To by mohlo vést k eskalaci, kterou by Západ již nebyl schopen kontrolovat. Eskalovat byste měli pouze v případě, že ovládáte situaci a máte takzvanou eskalační dominanci. To ale NATO v tomto regionu nemá. V takové situaci by člověk neměl bezstarostně pokoušet osud.



Ve válce na Ukrajině je stále možné všechno

Celkově je vše stále otevřené. Bývalý generální inspektor německých ozbrojených sil Harald Kujat varuje před přesvědčením, že dodávky zbraní ze zemí EU na Ukrajinu přinesou rozhodující obrat ve válce. Naopak nelze předpokládat, že by dobytí Donbasu Rusy automaticky znamenalo jejich vítězství. Není také jasné, zda Rusové mají za cíl další dobývání pobřeží Černého moře. A i kdyby Rusové dosáhli svých vojenských cílů a byli připraveni ukončit válku, stále není jasné, zda by s tím Západ souhlasil. Je také možné, že USA budou naléhat na Ukrajince, aby se pokusili znovu dobýt Donbas a možná i Krym. Pak by se tato válka táhla velmi dlouho.
 
Problém je také v tom, že politické a vojenské cíle vítězství nejsou v souladu. Rusko chtělo zabránit rozšiřování NATO. Ale je tomu přesně naopak.

Harald Kujat zdůrazňuje, že nejvyšší prioritou musí být ukončení války. Jedině tak lze zastavit utrpení obyvatel. Pokud tedy Rusko dosáhlo svých vojenských cílů a je připraveno jednat o příměří, musí se to také řešit. Jinak tato válka nikdy neskončí. Ale Kujat má dojem, že ani na jedné straně není vidět žádná snaha zabránit dalším eskalacím.


(rp,prvnizpravy.cz,freiwelt,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?